Patrick Chan fick äntligen sitt OS-guld när Kanada vann konståkningens lagtävling.
Patrick Chan fick äntligen sitt OS-guld när Kanada vann konståkningens lagtävling.

Äntligen OS-guld för Chan

Till slut fick han sitt efterlängtade OS-guld. För Patrick Chan, 27, var Pyeongchang tredje gången gillt efter försöken i Vancouver och Sotji.

ANNONS
|

Chan fick nöja sig med silver individuellt och i lag för fyra år sedan och på hemmaplan för åtta år sedan OS-debuterade han med en femteplats i lagtävlingen.

Ett OS-guld toppar nu den trefaldige världsmästarens långa meritlista.

- Jag är glad över att jag lyckades göra mitt bästa och att jag vågade vända på alla stenar. Jag var väldigt nervös och fick föra ett inre samtal med mig själv. Mitt mål var att göra två kvadruplar i ett program och det klarade jag, säger Chan.

ANNONS

Han bäddade för Kanadas guld i lagtävlingen i Gangneungs isarena när han fick till sina mycket poänggivande hopp. Det gav säsongsbästa på 179,75 i det fria programmet.

Det gick som en dans

Segern där såg till att Kanada behöll ledningen inför den avslutande isdansen, där Tessa Virtue och Scott Moir åkte till musik från Moulin Rouge. Redan innan de klev ut på isen som sista par var guldet Kanadas. Virtue och Moir kunde åka utan press, fick högst poäng (118,10) av domaren och vann grenen.

Konståkarna som tog Kanadas första guld i OS 2018: Chan, Virtue, Moir, Kaetlyn Osmond, Gabrielle Daleman, Meagan Duhamel och Eric Radford.

OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) tog silver och USA brons.

Mer väntar av tonåringen

15-åriga Alina Zagitova, kometen på konståkningsscenen och färsk Europamästarinna, gav ett smakprov på vad som är att vänta när de individuella tävlingarna börjar.

Ryskan vann damernas fria i lagtävlingen på säsongsbästa 158,08.

- Jag var väldigt nervös eftersom jag ville åka bra och det gjorde jag. I lagtävlingen är man inte bara ansvarig inför sig själv, utan för hela laget och för det totala resultatet. Det sätter mer press på dig. Det var en ny erfarenhet för mig, säger Zagitova.

ANNONS
Pyeongchang, TT:s utsände

ANNONS