Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Idealister. Partisekreteraren Gösta Melander och Göteborgsordföranden Gunnar Eriksson jobbar oavlönat.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SPI: Stopp för äldrediskriminering

POLITIK: Lika socialistiskt som kapitalistiskt. Så karakteriserar företrädare för Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) sitt parti.
- Alla pensionärer ska ha minst 8 000 kronor kvar i månaden efter skatt. Såtillvida är vi socialister, men för att vi ska ha råd med det måste vi också vara kapitalister.
Det säger Gösta Melander, partisekreterare i SPI, det tvärpolitiska partiet som i förra valet fick 0,7 procent av rösterna och nu ställer upp igen. Han tror att partiet skulle kunna bli en maktfaktor även utanför riksdagen.
- Skulle vi få 3 procent, betyder det att vi kan få ännu mer i nästa val och till dess skulle vi vara ett gissel för de stora partierna, resonerar han och tilllägger att får partiet bara 1 procent kan makthavarna fortsätta hävda att pensionärerna är nöjda.
Om ni en dag skulle bli vågmästare och tvingas välja mellan Reinfeldt och Persson?
- Vi väljer den som betalar bäst, alltså den som är beredd att acceptera flest av våra krav.
Överst i partiprogrammet står krav för att motverka åldersdiskriminering, bland annat efterlyser man en svensk lag som förbjuder diskriminering på grund av ålder, som alla EU-länder skulle ha infört före 2006.
En annan profilfråga gäller invandring- och flyktingpolitiken, där partiet kräver att den "ska vara restriktiv intill dess nuvarande problem har bemästrats".
- Vi måste ta hand om dem som kommit hit och vi kan inte styra antalet flyktingar som kommer på grund av internationella konventioner, men vi kan inte fortsätta ta hand om sammanlagt 50 000 nya invandrare varje år, säger Gösta Melander, som på längre sikt är rädd för upplopp och andra bekymmer.
Han anser inte att dessa ståndpunkter kan kallas främlingsfientliga.
- Blir vi jämförda med Sverigedemokraterna, då protesterar vi.
På vårdområdet vill SPI avskaffa landstingen för att spara in på antalet politiker och tjänstemän och låta kommunerna ansvara för primärvården och staten för sjukhusvården. Man vill tillåta privata alternativ, även akutsjukhus.
- Det är på tiden att det blir en förändring och kommer in mer nytänkande inom vården, understryker Gunnar Eriksson, pensionerad maskinist från ett yrkesliv på Johnson Line och sedan i våras SPI-ordförande i Göteborg, som har ett drygt 30-tal medlemmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.