Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Efter fyra år lägger Fässbergsgymnasiet sin spetsutbildning för särskilt motiverade elever. Skolan har varit en av 20 i landet med en sådan utbildning.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Spetsutbildningen läggs ner

  Spetsutbildningen skulle bli Fässbergsgymnasiets flaggskepp. Efter fyra år läggs den ned i brist på elever.

  – Det var vår förhoppning att programmet skulle locka fler elever, men tyvärr så har de inte efterfrågat den, säger Mölndals utbildningschef Christina Thomsen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  För fyra år sedan var glädjen stor på det kommunala gymnasiet som 2009 var det enda i Västsverige som då fick starta en spetsutbildning. Inriktningen på programmet är samhällsvetenskap och humaniora för särskilt motiverade elever som redan under gymnasietiden vill ägna sig åt avancerade studier med inriktning mot universitetet. Men den unika utbildningen till trots, så har eleverna inte strömmat till.

  I dagens årskurs 1 läser åtta elever och till hösten har endast två personer sökt utbildningen. Därför blir det ingen ny spetsutbildning, åtminstone inte de kommande två åren

  – Det är väldigt tråkigt, men vi har inga förutsättningar att driva programmet vidare. Det är verkligen ett bakslag för oss, säger utbildningsnämndens ordförande Claes Olsson (M).

  Ser du någon möjlighet för utbildningen längre fram?

  – Inte de närmaste åren. Kanske när elevkullarna växer, men där är vi inte just nu.

  Några anledningar till det låga intresset är förstås desamma som i övriga Göteborgsregionen – för många utbildningsplatser till för få elever och stenhård konkurrens från andra gymnasier. Men några är också specifika för programmet och för Mölndal.

  – Jag tror att många elever tror att spetsprogrammet är för jobbigt och därför har de valt bort det. När man är i gymnasieåldern är man kanske inte beredd att lägga ned det arbete som krävs, säger Claes Olsson.

  Han nämner också att skolans placering, en dryg kilometer från Mölndals centrum, inte lockar tillräckligt, samtidigt som förändringen av centrum står stilla och då blir gymnasier i centrala Göteborg, men även Mölnlycke och Kungsbacka mer attraktiva.

  Som en följd av Fässbergsgymnasiets elevbrist pågår också samtal om varsel av 16–18 lärare. Till höstterminen söker skolan dessutom två nya rektorer och en ny verksamhetschef.