Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

trafik

Spelet bakom M:s ja till folkomröstning

Det var som hämtat ur en tv-serie om Vita huset. Men det här var inte maktspel i kongressen. Det var Moderaterna i Göteborg som köpslog om röster: Som tack för hjälpen för att förhindra en folkomröstning erbjöds chans till politisk karriär. Eller tvärtom för dem som tänkte rösta "fel".

GP har pratat med nyckelpersoner i olika läger om spelet som nu ser ut att leda fram till folkomröstning. Inom Moderaterna dyker då uppgifterna åter upp om påtryckningar inför partiets förbundsstämma i mitten av april.

Försöket att ragga röster misslyckades. Det blev ja till folkomröstning mot partiledningens vilja. Och sprickan inom Moderaterna i Göteborg blev ännu mer synlig.

Men i dramat om folkomröstningen finns inte bara lokala politiska aktörer. Det följs också noggrant på regeringsnivå.

Den moderata infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd skickar en hälsning till Göteborg:

- Om det skulle bli nej i en folkomröstning faller en viktig del av en medfinansiering bort i ett paket som man tänkt sig och kommit överens om i avtal. Om man skall ha förutsättning som medborgare att göra ett val, skall man också vara medveten om vilka konsekvenser det ena eller andra svaret ger.

Hon låter nästan som om läser innantill ur den utredning som tjänstemännen i Göteborgs stad gjort. Där rekommenderas kommunstyrelsen att säga nej till folkomröstning.

Finns det inget utrymme att omförhandla avtalet?

- Inget är omöjligt, men det har alltid ett pris att förhandla om ett avtal. Man kan vara ganska säker på att det kostar, antingen i tid eller i pengar, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Frågan är också högintressant för hennes partikamrat, finansminister Anders Borg. Han vill inte förlora en ny skattebas och en modell för infrastrukturinvesteringar. Den kan användas i andra delar av storstadsregionerna där kommuner kan tänka sig trängselskatt.

Men ytterst handlar det om politik och möjligheter att vinna val. Då är storstadsväljarna alltid viktiga – för alla partier. Det gäller att läsa opinionen rätt.

Det kan bli kostsamt att hamna på fel sida i en fråga som är kopplad till trängselskatter. Detta är en del av bråket inom Moderaterna i Göteborg.

Svårigheten ligger i att bedöma vilken sida som är störst – ja eller nej.

Under M:s stormiga förbundsstämma hördes djupa suckar när styrelsens nejsägare presenterade sin analys av folkomröstningen påverkan på opinionen:

Något större flöde av väljare till Vägvalet riskeras inte, enligt de opinionsmätningar som partiet beställt.

Men inget sades, enligt de kritiska rösterna, om mer offensiva mål.

De vill istället sända ett budskap om att "lyssna på göteborgarna", med målet att det skall fungera som hävstång för att vinna helt nya röster från andra partier.

Tunga M-politiker som GP talat med är besvikna över vad de upplever som bristande ambition att på så sätt på allvar utmana om makten.

De ser det också som besvärande att trängselskatt för en pendlare i Göteborg kan käka upp hela jobbskatteavdraget.

På andra sidan i Moderaterna finns den del av den lokala partiledningen som är lojal mot uppgörelsen om det västsvenska paketet. Det är ju också en uppgörelse med den egna finansministern.

Där betraktas trängselskatten som avgörande för att regeringen skulle gå med på satsningarna i Västsverige.

Till de tydligaste motståndarna mot folkomröstning hör Moderaternas nestor Johnny Magnusson, numera vice ordförande i Västra Götalands regionstyrelse men fortfarande med stort inflytande i Göteborg. Han är besviken över partiets ställningstagande.

- Jag tillhör dem som talar emot detta, säger han. Det vore en riksolycka om det västsvenska paketet skulle komma i gungning.

Johnny Magnusson avfärdar även folkomröstningen som en möjlighet att bejaka väljarnas krav på inflytande.

- Vi har haft två allmänna val där frågan har varit uppe och vänt. Jag tycker inte att demokratiaspekten kan drivas särskilt hårt.

En folkomröstning nu skulle, enligt den här delen av M, kunna kasta frågan tillbaka till det låsta läge som gällde under många år. Västsverige missade då stora statliga pengar för att olika intressen drog åt olika håll.

Nu riskerar regionen att åter stämplas som velig.

Det är precis samma argument som återfinns i näringslivet och hos det största partiet Socialdemokraterna.

S vill absolut inte ha upp folkomröstningsfrågan. Både för att inte tappa fart i projektet och för att slippa en debatt om svek i valrörelsen 2014.

Mest läst