Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Spelar VM – för Ungern

  Förste göteborgaren någonsin i bandy-VM debuterar i dag – för Ungern. – Det blir en upplevelse, säger Emil Nagy, B-lagsspelare i SK Höjden.

  VM, som inletts i Kazakstan, fortsätter i dag med B-gruppen. Ungern med Emil och tre andra svenskar börjar mot Vitryssland, som har en rad proffs från ryska ligan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det blir en promenadseger för dom, tror Ungerns förbundskapten.

  Han heter Robin Alsparr och är svensk, han också. Vanligtvis tränar han Hammarbys damer.

  – Jag tror nog inte att vitryssarna har kartlagt Emil, funderar han, men å andra sidan vet inte heller jag så mycket om honom.

  Emil, 19-åring från Askim, lär nog märkas. Men sina 202 centimeter kan han vara VM:s längste spelare och han hoppas kunna utnyttja sina 90 kilo också.

  – Det här blir det största jag varit med om sedan vi i Höjden vann gruppfinalen mot Kareby i Kakservice Cup för en massa år sedan, ler han.

  Emils farfar flydde från Ungern 1956. Nagy är ett väldigt vanligt och typiskt ungerskt namn som väglett den som gått igenom hemsidor för att hitta lämpliga ättlingar inför VM.

  Två generationer bakåt har man rätt att få medborgarskap, men det kan kanske bli svårt att få spela för svenska landslaget om man en gång varit med i Ungerns?

  – Det är jag inte så bekymrad för, det är några divisioner upp till blågult, säger Emil.

  Han har mest spelat på Ruddalen och Åby hittills, mot Mölndal, Kållered och kanske ytterligare något lag. Emil tränar med Höjdens A-trupp, men spelar i B-laget, så det är kanske inte konstigt att elitserielaget Gais missat honom.

  – Klart att jag har drömt om att bli elitspelare, funderar han, men förstår att jag nog inte kommer så mycket närmare än så här.

  Han har spelat bandy sedan han var sex år, hela tiden i den respekterade plantskolan Höjden.

  Ungersk bandy hade han inte haft en tanke på innan målvakten Kristian Marosi tog kontakt i höstas. Han hade sett Emils bild och namn på Höjdens hemsida.

  – Jag blev lite fundersam, medger Emil, men det är klart att jag ville ta chansen.

  Emil är faktiskt ende göteborgaren, men ytterligare tre svenska spelare ingår i 18-mannatruppen. Resten kommer från Budapest, där det finns lag men ingen liga.

  – Fast arenan mitt i Budapest i otroligt fin, en skridskobana med bandyplan och ett transsylvanskt slott intill, berättar förbundskaptenen.

  Röd-grön-vita Ungern spelar i B-gruppen mot Vitryssland, Kanada, Holland och Lettland sedan Mongoliet i sista stund dragit sig ur.

  – Det ska bli riktigt roligt, slutar Emil.

  I dag debuterar Emil Nagy, till vardags B-lagsspelare i SK Höjden, för Ungern i bandy-VM. Han blir därmed den förste göteborgaren någonsin i ett VM.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.