Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Civilingenjörerna Gustav Thorén, Victoria Sydow och Emelie Håkansson var med i 24-timmarstävlingen.

Spelapp ska hjälpa överviktiga barn

En resa genom världen med utmaningar och belöningar. För att komma framåt måste man äta rätt, motionera och svara rätt på frågor om hälsa. Det är ett av förslagen på spel som ska hjälpa överviktiga barn att gå ner i vikt.

Förslaget presenterades på en innovationstävling i Angereds Arena. Sex lag skulle under ett dygn utveckla idéer inom modern teknik för att motverka fetma. Tävlingen arrangerades av Angereds närsjukhus som vill hitta nya sätt för att jobba med överviktsproblemet i området, och lagen fick fritt bestämma vilken målgrupp de ville vända sig mot.

Emelie Håkansson, Victoria Sydow och Gustav Thorén är civilingenjörer från Sirona Health Solutions som under 24 timmar utvecklade idén om mobilspelet som går under arbetsnamnet "World Quest".

– Spelet är tänkt för lågstadieungdomar som är i riskgruppen eller redan är överviktiga. Det ska fungera som motivation och göra det roligt att gå ner i vikt. Bränslet för att komma vidare är att ha en mer hälsosam livsstil. I spelet ska man få se nya platser - en vecka åker man skidor, en annan vecka seglar man, säger Victoria Sydow.

Barnet rapporterar in när man äter och motionerar. Både föräldrarna och vården kan följa hur det går för barnet och peppa eller påminna.

– Tanken är att barnet ska få bättre rutiner. Det kan börja med att man ska äta ett mål om dagen på rätt tidpunkt, och sedan blir det mer utmaning ju längre man kommer i spelet.

Men spelet är fortfarande på idéstadiet, precis som de övriga sex spelen som började utvecklas under tävlingen. En jury ska ge grupperna feedback och kanske kan en eller flera av idéerna bli verklighet framöver.

– Det är vår stora förhoppning. Men vi måste nu göra en kvalitativ utvärdering av alla bidrag där vi har en panel med forskare, vårdpersonal och andra med spetskompetens. Vi tittar på potentialen, och hittar vi potential kommer vi diskutera en fortsättning med lagen, säger Steve Cook. Han är projektledare för projektet "Lekande lätt", som Angereds närsjukhus tillsammans med andra aktörer startat för att hjälpa folk med övervikt att bli mer hälsosamma. Innovationstävlingen var en del av det projektet.

– Egentligen vet vi hur man behandlar övervikt, men problemet är att det inte håller i längden för många personer. Vi tror att med hjälp av potentialen i mobila appar kan man bygga nya lösningar som ska ha en mer långvarig effekt. Man ska hjälpa överviktiga personer att höja och sedan behålla motivationen.

De som senare utsågs till vinnare av tävlingen var gymnasieeleverna Max Sandelin, Max Hill och Philip Stolpe. De går andra och tredje året på IT-gymnasiet.

Mest läst