Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Spel på nätet - en vinnande affär

  Svenskarnas spelande i mobilen och på internet fortsätter att slå nya miljardrekord.Att svenskarna är både spelgalna och teknikvana driver utvecklingen.

  Det har gått snabbt för svenskarna att lära sig spela på nätet, vare sig det handlar om poker och tips eller bingo och skraplotter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Svenskarna är ett spelgalet och digitaliserat folk. Jag tror att det är kombinationen av det som gör att vi tar till oss det här, säger Joel Kitti-Junros, handläggare för statistik och omvärldsanalys vid Lotteriinspektionen.

  Exakt hur spelgalna svenskarna var i fjol står klart om några dagar när Lotteriinspektionen kommer med siffrorna för 2012. Men redan nu står det klart att rekordet från 2011 kommer att slås, troligen med råge. Under hela 2011 spelades det för nära 4,9 miljarder kronor. I september förra året, med tre månader kvar till bokslut, var siffran redan uppe i 4 miljarder enligt Svenska spels sammanställning.

  En stor del av spelen sker på utländska sajter. För dem finns ingen säker statistik, men Svenska spel uppskattar att omsättningen 2011 rörde sig om omkring 2,2 miljarder kronor.

  För spelbolagen är det guld och gröna skogar. Men när spel om pengar blir mer tillgängliga kan också antalet spelberoende komma att öka, befarar Spelberoendes riksförbund.

  Förutom att tillgängligheten ökar, går det också allt snabbare mellan insats och den eventuella vinsten. Det gör att hjärnans belöningssystem, som är en av bovarna när ett missbruk uppstår, går i gång.

  Att det går så fort att satsa gör också att man kan råka spela för mer pengar än man tänkt sig.