Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/2

Spekulanter gör miljonklipp på nya lägenheter

Huset på Eriksberg är precis klart. Ändå har flera lägenheter redan bytt ägare, med en vinst på över en miljon. – Det är rena spekulationsaffärer, säger en mäklare.

Läs också: Nyinflyttad om spekulationen: Förstör ju för de som behöver bostad

Våren 2013 gick prospektet ut för det som skulle bli Monsungatan 65. Den som tecknade sig för att köpa en tvåa på 53 kvadratmeter i något av de två huset gick lägga en handpenning på 75 000 kronor. Resten av köpeskillingen på knappt 1,9 miljoner kronor betalades för några veckor sedan när lägenheterna var klara för inflyttning.

Då hade några köpare redan hunnit sälja. För över 3 miljoner kronor.

Den prisuppgången på bostäder som varit under de senaste åren hade alltså gjort att den som ville och vågade har kunnat göra ett klipp på över en miljon kronor. Något som inte är olagligt, men riskerar att driva upp priserna ytterligare på en marknad där efterfrågan är större än utbudet.

Sju lägenheter i de två husen har sålts eller är ute till försäljning just nu. Jeanette Schöldsten på Mäklarhuset har varit mäklare i ett par av fallen. Hon säger att det säkert kan vara så att någon sålt sin tilltänkta bostad på grund av en ändrad livssituation.

– Men de flesta lägenheterna som säljs just nu är spekulationsaffärer. För vissa är det här en business, säger hon.

Daniel Kjörling på Svensk fastighetsförmedling har också sålt lägenheter i den aktuella bostadsrätten. Han tror att det i första hand beror på att det gått närmare tre år sedan man tecknade sig för bostaden.

– Det hinner ju hända en del på den tiden. Men jag vet inte exakt. Vissa har väl sett att det är en bra affär också, säger han.

Det som händer på Monsungatan 65 just nu är inte unikt. Tvärtom är det så här det brukar se ut, säger Daniel Kjörling.

– Det är alltid några lägenheter i ett nybyggt hus som säljs direkt, så har det sett ut sedan jag började som mäklare. Det har vi sett på alla nybyggen i Göteborg.

Jeanette Schöldsten på Mäklarhuset konstaterar att det inte finns något regelverk som hindrar personer från att göra så här. Därför är risken stor att det fortsätter eller till och med ökar när marknaden ser ut som den gör.

– De som gör det här ser sig som riskkapitalister. De har tecknat lägenheterna för två år sedan, och de vet ju inte om marknaden går upp eller ned.

Pehr-Olof Olofsson, regionchef på Peab bostad som byggt de aktuella husen säger att man börjat få upp ögonen för spekulationsaffärer, men att man hittills inte sett det som något stort problem i Göteborg.

– Det är en helt annan situation i Stockholm, där är det är ett oerhört spekulationstecknande. Man pratar om 30 procent och ännu mer ibland. Det har vi inte sett i Göteborg än.

Han tycker inte att nybyggena på Monsungatan skiljer ut sig – att 7 av 83 lägenheter säljs direkt ser han som ganska normalt.

– Och vi kan inte hindra någon från att köpa, om man ska vara krass. Vi bedömer om folk kan betala för sig, det är det vi gör. Det är först när vi ser att någon köper flera lägenheter som vi kan ifrågasätta om det finns en vilja att flytta dit, säger Pehr-Olof Olofsson.

Vad menar du med ”flera”, får man teckna sig på mer än en?

– Lagligt sett finns inga hinder.

Men vad har ni för policy, om någon vill köpa tre?

– Då hade vi sagt: du kan bara bo i en.

Om någon köper flera men i olika projekt, kollar ni det?

– Nej, men det kanske är dags. Det är först sista halvåret man börjat prata om det. Det har legat på en sådan nivå att det inte varit skadligt. Men nu är säljtrycket så högt att man säljer slut innan man byggstartar då är det klart att det finns en marknad för den här typen av människor som ser det som en uppsida.

FAKTA: Miljonvinster

Försäljningen av lägenheter i de nyligen färdigställda husen på Monsungatan 65 startade våren 2013.

Den som tecknade sig för till exempel en tvårumslägenhet fick då betala en handpenning på 75 000 kronor.

Resterande belopp på köpeskillingen på 1,898 miljoner kronor betalades i samband med tillträdet för ett par månader sedan.

De tvårummare som sålts de senaste veckorna har alla gått för över tre miljoner kronor.

De personer som valde att sälja före inflyttningen har alltså tjänat minst en miljon kronor, utan att ligga ute med mer än 75 000 kronor.

Mest läst