Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1
Robert Murray, vd för Murray Energy.

Sparkar anställda efter Obamas seger

Åtminstone en av de amerikanska kolindustritungviktare som före valet varnade för avskedande i den händelse att Barack Obama vann presidentvalet gör nu verklighet av hoten.

Ohio-baserade kolindustrijätten Murray Energy avskedade drygt 150 anställda under den gångna veckan som en direkt följd av att Mitt Romney förlorade presidentvalet, uppger CNBC.

Det onoterade bolaget hade omkring 3500 anställda före det att avskedandena började. Men enligt en av talespersonerna för bolaget är detta bara början, och fler av Murray Energys anställda kan räkna med att stå utan arbete inom kort.


Murray Energy lägger skulden för sina nedskärningar på vad man kallar Obamas "krig mot kolet".


Robert Murray, vd för Murray Energy, delgav de anställda sina planer på att skära ner personalstyrkan vid ett möte med ett 50-tal anställda strax efter presidentvalet. I mötets agenda, som CNBC tagit del av, förutser Robert Murray den amerikanska kolindustrins "totala undergång" före 2030. Detta till följd av hårdare regleringar, högre skatter, svagare ekonomi och lägre energipriser.

Murray skriver bland annat: "Det amerikanska folket har gjort sitt val. De har bestämt sig för att det är dags för en stor kursförändring, bort från de värderingar som landets grundare stod för. Bort från individuell frihet och individuellt ansvar. Bort från kapitalism ..." Han avslutar med att be gud om förlåtelse för alla anställda Murray Energy Corporation nu måste avskeda.


Ungefär 80 000 personer är anställda inom och kring kolgruvorna i USA, enligt Bureau of Labor Statistics. Det är fler än när recessionen fattade grepp om landet i december 2007, men färre än för ett år sedan, uppger CNBC.

Strax före valet gick ett antal kolindustriföreträdare ut och varnade, vissa i mer hårda ordalag än andra, för att många jobb kunde vara hotade om Obama vann ännu en mandatperiod i Vita huset.


GP.se

Mest läst