Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Spararnas pengar borta hos krisbolag

  Sparare hos inkassobolaget Acme Group får inte ut sina pengar. Minst fyra sparare har inte återfått en miljon kronor. Acme Group har bedrivit finansieringsrörelse utan tillstånd och sparare riskerar förlora allt.
  - Jag var i kontakt med Acmes vd och marknadschef i slutet av förra veckan. De tillstod att de har ett likviditetsproblem. När Acme inte betalade ut räntorna, kontaktade jag finansinspektionen och skickade ut ett brev till våra berörda kunder, säger Christopher Sörstadius, ordföranden i det Göteborgsbaserade ab Providentor fond och försäkringsbolag.

  Christopher Sörstadius är djupt oroad. Providentor har under cirka två års tid låtit Acme vara med på Providentors marknadsföringsmöten för sina kunder. På dessa möten har Acme salufört upplåningscertifikat, med bindningstider från ett till fem år. Över hela Sverige har cirka 400 till 500 kunder till Providentor nappat på Acme Groups förslag.

  - När certifikaten har förfallit har det återbetalats pengar, men nu har flera av Acmes kunder hört av sig till oss. Det är fyra personer som tillsammans inte fått en miljon kronor återbetalda. Tillika ska kunderna ha ränta varje månad, den fick de inte i måndags, säger Christopher Sörstadius.

  Då kopplade han också in Providentors jurister och gick ut med ett pressmeddelande.
  Acme Group erbjuder förutom upplåningscertifikat dessutom inkassoservice, fakturahantering och finansiella tjänster, enligt företagets hemsida.
  Men enligt finansinspektionen har Acme Group inget tillstånd att bedriva finansieringsrörelse, och ta emot inlåning från allmänheten eller att lämna krediter. Enligt lagen ska man ha ett sådant tillstånd innan man påbörjar sin verksamhet.

  - Acme har ansökt om tillstånd att få bedriva finansieringsrörelse, men den ansökan är inte färdigbehandlad ännu, säger Åsa, Arffman, enhetschef på finansinspektionens rättsenhet.
  Finansinspektionen kommer att fatta beslut om Acme Group inom den närmaste veckan. Utgången är ännu oklar, men konsekvenserna kan bli ödesdigra för de kunder som inte gjort hemläxan om Acme Group får avslag.

  - Tar man emot inlåning från kunder och sedan inte får något tillstånd är det risk för kundernas medel om man inte kan betala ut dem, säger Åsa Arffman.

  - Kunderna har ingen möjlighet att återfå pengarna via insättningsgarantin. Det förutsätter ju att företaget är satt under tillsyn, säger hon.
  De personer som inte fått sina pengar av Acme kan inte göra mycket annat än att vända sig till allmän domstol och pröva om det begåtts ett avtalsbrott, eller till Kronofogdemyndigheten med ett betalningsföreläggande. Ironiskt nog mot ett företag som själv bedriver inkassoverksamhet.
  GP har inte lyckats komma i kontakt med Acmes ledning.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.