Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Spara pengar på rätt pellets

  När det gäller kvaliteten är skillnaderna mycket små. Däremot skiljer sig priset på pellets mycket. Det visar ett test av 13 olika sorters pellets som Energimyndigheten gjort.
  Syftet med testet av de 13 sorterna, som alla är tillverkade i Sverige, var att se om det fanns några avgörande skillnader i kvalitet. Och det fanns det alltså inte. Det är samma slutsats som Energimyndigheten drog efter ett liknande test 2007, då 14 andra fabrikat testades.

  De totalt 27 sorter som testats svarar för en stor del av den svenska pelletsmarknaden och klarar alla de kvalitetskrav som ställs.

  Däremot är prisskillnaderna stora. Bland de nu undersökta pelletssorterna varierade priserna från 2 275 kronor per ton till 2 850 kronor per ton, en skillnad på nästan 600 kronor per ton. Med tanke på att en normal årsförbrukning ligger runt fem ton pellets per år finns det pengar att spara för den som jämför priser och villkor när man köper pellets.

  För att underlätta för konsumenterna hade Energimyndigheten helst sett att det funnits gemensamma krav på innehållsdeklaration av pellets. Det skulle göra det enkelt och begripligt när man jämför olika sorter. Många pelletstillverkare har en innehållsdeklaration redan i dag, av de 13 nu undersökta sorterna är det bara tre som saknar innehållsdeklaration.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.