Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Spara el med nya timvisningen

Från 1 oktober har alla elkunder rätt att begära timvis debitering utan extra kostnad. Det är ett av flera hjälpmedel för att minska elförbrukningen och därmed vår klimatpåverkan, skriver riksdagsledamöterna Cecilie Tenfjord-Toftby och Lars Hjälmered, båda (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Klimatfrågan är vår tids största miljöutmaning. Alliansens målsättning om nollutsläpp år 2050 ställer krav på en koldioxidneutral energiproduktion, en fossilfri bränsleflotta och en omfattande energieffektivisering. Som enskilda konsumenter har vi alla en viktig roll i omställningen mot ett klimatsmart samhälle, inte minst när det gäller att minska vår elförbrukning.

I dag kan möjligheten att ta kontroll över sin elräkning upplevas som begränsad, men det kommer att bli enklare. Ett nytt regeringsbeslut innebär att alla elbolagskunder från och med den 1 oktober kommer att ha rätt att begära timvis eldebitering utan extra kostnad. Timdebiteringen kommer att synliggöra den löpande energiförbrukningen, vilket skapar incitament till en minskad total elförbrukning och energieffektivisering.

Mer stöd till energirådgivare

Redan idag finns dock ett flertal sätt att få hjälp att göra klimatsmartare val. Ett är att ta hjälp av de kommunala energirådgivarna, som under 2013 och 2014 kommer att få ett ökat regeringsstöd med 140 miljoner kronor årligen.

För de konsumenter som saknar kommunal energirådgivning eller vill göra mer för både plånbok och miljö kan jämförelsesajter ofta guida till lägre priser och el som är producerad på ett koldioxidneutralt sätt.

Fler medvetna el- och energival från konsumenter, företag, och offentlig sektor skapar goda förutsättningar för energieffektivisering. Det är det snabbaste och billigaste sättet att minska vår klimatpåverkan och gå mot ett mer långsiktigt hållbart Sverige.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Ledamot i näringsutskottet, ansvarig för energifrågor

Lars Hjälmered (M)

Ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, ansvarig miljö- och klimatfrågor

Mest läst