Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Spännande fynd i Gamlestan

Sedan i februari har arbetet med att gräva fram den gamla stad som en gång fanns på Gamlestadstorget pågått. Nu börjar arkeologernas arbete bli klart och många spännande fynd har gjorts.

När Nya Lödöse, som 1500-talsstaden hette, var som störst bodde cirka 1 300 personer där. Sedan i februari har arkeologer arbetat på platsen för att ta reda på hur människorna levde där. Efter deras arbete är klart ska hålen fyllas igen och ett nytt resecentrum ska byggas där. Men under söndagen inföll Arkeologidagen och platsen öppnades upp för allmänheten som fick beskåda lämningarna.

- VI har fått en bra helhetsbild hur det var här. Eftersom det bara bodde folk här under 150 år har vi fått en bra bild av en kort tidsepok, säger projektledaren Christina Rosén.

Tillsammans med sina kollegor visade hon runt ett hundratal intresserade människor som ville se på det liv som en gång varit på platsen. Förutom en "krog" fanns även rester efter en kyrka, gravplats och några hus. I gravarna syntes flera skelett, många efter barn då barndödligheten var hög på den här tiden.

Andra fynd som gjorts har varit mynt och rester från textilhandel. Men även några fynd från Medelhavet har gjorts.

- Många som bodde här var köpmän, det här var en handelsstation. Det här var ju Sveriges port västerut, säger Christina Rosén.

Nu ska det uppgrävda materialet inventeras och sedan ska olika experter bedöma intresset och värdet fynden. Några av fynden kan komma att hamna på stadsmuseet. I oktober väntas arbete vara färdigt.

Mest läst