Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Späckhuggare siktade vid Väderöarna

Besättningen på Kustbevakningens ribbåt KBV 430 fick en udda upplevelse under torsdagseftermiddagen. Strax öster om Väderöarna dök ett flertal späckhuggare plötsligt upp.

Efter att ha genomfört bemanningskontroller vid Väderöarna styrde KBV 430 öster ut in mot land, för att möta upp med det större fartyget KBV 032.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Några hundra meter ifrån öarna fick besättningen syn på två stora valliknade djur, bara ett hundratal meter bort. När de närmade sig kunde personalen konstatera att det rörde sig om en grupp späckhuggare.

De uppehöll sig alldeles intill båten, verkade leka och simmade under båten fram och tillbaka för att sedan hoppa upp precis framför och intill.

Det skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelade.

De största var något kortare än ribbåten, ungefär fem-sex meter långa och den minsta som var omkring tre meter lång såg ut att vara en kalv.

- Vi såg att minst fyra individer hoppade upp ur vattnet samtidigt vid flera tillfällen. Men det är svårt att säga hur många de var totalt. De följde oss i cirka tio minuter och därefter stannade vi båten och stängde av motorn, av rädsla för att störa djuren. Då dök de allihop och försvann, säger Gustav Rhedin på Kustbevakningen.

Han tillägger:

- Det var en fantastisk upplevelse att få möta dem så nära. Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om något sådant.