Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Sommarflörten behandlas i höst

Haft roligt i sommar? Då kanske du får tråkigt i höst. För det är då vi söker behandling av de där lite pinsamma sjukdomarna – ni vet.

Ett rejält högtryck i juni och juli skapar normalt också ett högtryck i september och oktober – på hudklinikerna. För det är då många av oss inser att det finns ett pris för det som hände under sommaren. Många av dem som behandlas för könssjukdomar har inte sökt vård själva.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Alla är ju inte medvetna om att de bär på en smitta. Det blir en behandlingstopp, bland annat för att fler kallas till provtagning. De flesta har ju då smittats under sommarmånaderna, säger Annika Linde, chef för enheten för epidemiologi vid Smittskyddsinstitutet.

Klamydia leder ligan när det gäller veneriska sjukdomar. Mest drabbas unga – män som kvinnor.

Statistiskt sett fick svenskarnas sexvanor under sommaren största konsekvenserna 2007. I september och oktober samma år behandlades upp till 1 200 fall i veckan. Normalt handlar det om 500–900 fall.

Gonorré och syfilis är inte i närheten så vanliga sjukdomar. Det handlar om ett tiotal fall i veckan, även om gonorré också toppade hösten 2007 med 25 fall en vecka.

– Oftast är det medelålders män som har sex med andra män som drabbas och de smittas nästan jämt utomlands, säger Annika Linde.

Klamydia är den största veneriska sjukdomen i Sverige. 2007 drabbades 47 099 personer. I fjol hade dock siffran gått ned till 37 790. Kvinnor som smittas av klamydia riskerar att bli sterila, eller drabbas av utomkvedshavandeskap. Män som smittas riskerar sämre fertilitet.

Gonorré och syfilis är inte i närheten när det gäller antalet smittade. 2009 smittades 611 svenskar av gonorré. Symtomen och risker liknar klamydia, men man brukar också få illaluktande urin eller flytningar. 2009 smittades 181 personer av syfilis i Sverige. I de flesta fall rör det sig om män som har sex med andra män. Syfilis kan, om den inte behandlas, ge svåra hjärn- och hjärtskador.

Kondylom, könsvårtor, är en av de vanligaste veneriska sjukdomarna. Hur många som drabbas är dock oklart. Kondylom är i de flesta fall ofarligt, men vissa varianter av viruset kan orsaka livmoderhalscancer hos kvinnor. /TT

Mest läst