Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1
Programchef Bibi Rödöö.

Sommar i takt med tiden

Som programchef för en av Sveriges Radios största klenoder ska Bibi Rödöö både förvalta och förnya Sommar i P1. Samma grundtanke i nya digitala spår är den inslagna vägen. - Sommar växer i mobilen.

Egentligen säger det sig självt. Klockan 13 en solig sommardag är en rätt kass sändningstid. Eller var åtminstone förr. Med dagens teknik har Sommar i P1 fått hjälp att nå sina lyssnare.

- Programmet är ju som gjort för mobilen, man vill ju lyssna i det fria. Plus att missar man klockan 13 så kan man i dag lyssna i efterhand, säger Bibi Rödöö om tekniksskiftet som gjort podradion möjlig.

- Det är mycket tekniskt som ska funka, men vi har just fått ett kvitto på att vi är på rätt spår. Förra året gjordes 1,8 miljoner starter av programmet – enbart i iphones. Lägg till andra smartphones och siffran blir ännu högre. Vi går omkring här på redaktionen och är lite lätt chockade faktiskt, säger Bibi Rödöö.

Anja Pärson är först ut, och som tidigare år har några av värdarna valt att förbanda, andra sänder direkt. Feedbacken från redaktionen anpassas till behovet. Alla har en berättelse, men alla har inte det skrivna ordets gåva, andra behöver hjälp med musikval. Varje program ska förpackas på bästa sätt, men även för Bibi Rödöö är 2012 ännu ett delvis oskrivet blad.

- De får ju fria händer och hur det tas emot vet man inte förrän efteråt. Några riktiga guldkorn vet jag att vi har i alla fall, ja, jag tycker det är ett bra år, även om vi inte har någon Annika Östberg den här sommaren, vars medverkan vi på förhand visste skulle skapa debatt.

Efterhand lär vi bli varse, och för den som vill finns till och med möjlighet att spela på oddsen för vilket sommarprogram som kommer att bli mest nedladdat i år.

När Bibi Rödöö 1997 tillträdde som producent för progammet som i år fyller 53, fick hon i uppdrag att vrida det bort från den stämpel av kulturprogram med okända människor det då hade fått. Sommar var i en svacka och behövde en injektion.

- Vi valde att gå in för en större spridning av personer och tog in sportpersonligheter, folk från näringslivet och akademiker. Fortfarande är det många kulturpersonligheter med, det är ju en perfekt arena för en manusförfattare eller regissör, men en stor skillnad mot tidigare är att vi oavsett vem som är värd går in och jobbar nära dem, bakom kulisserna, för att få fram det bästa.

På frågan om kändisfaktorn ökat sedan hon tog över säger Bibi Rödöö:

- Jag tycker så illa om ordet kändis. Vi vill ha folk som är kända för att de har gjort något, något annat är inte intressant.

På sin egen önskelista har hon redan hunnit bocka av flera namnkunniga, som till exempel Ingmar Bergman, Lars Norén och Birgit Nilsson.

- Men jag har några kvar.

Att hon själv är kvar som producent för programmet efter 16 år rimmar egentligen dåligt med hennes person, säger Bibi Rödöö själv:

- Jag är ganska otålig, nyfiken och snabb så det var nog inte tippat och jag har fått andra förslag under åren. Men med 58 nya intressanta personer att jobba med varje år är jobbet ständigt nytt.

Att programmet bygger väldigt mycket på att värd och producent har en bra relation innebär förstås också att det tar mycket tid och kraft, medger hon.

- Medaljen har en baksida, som Anja Pärson säger i sitt program.

Midsommarafton: Anja Pärson, f d skidåkare

Midsommardagen: David Hellenius, programledare

24/6 Christina Lampe-Önnerud, uppfinnare

25/6 Jo Nesbø, författare

26/6 John Guidetti, fotbollsspelare

27/6 Karin Falck, f d tv-producent, regissör

28/6 Trita Parsi, statsvetare

29/6 Yngwie Malmsteen, gitarrist

Mest läst