Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sommar i P1 6/8: Dr Alban Nwapa

Det är såklart stabilt när Dr Alban Nwapa debuterar som sommarvärd. Men också förutsägbart och lite grunt.

Dr Alban är känd för sina 90-talsdängor och omisskännligt coola attityd. När han och Jessica Folcker tävlade i Melodifestivalen i våras var det med glädjepillret Around the world, guldkläder och den eviga onelinern "Det är stabilt" i mungipan.

Jag är väldigt sugen på att få höra något annat från den gode doktorn. Och det börjar bra. I sin debut som sommarvärd backar Alban Nwapa bandet till barndomen i det krigshärjade Nigeria. Han berättar personligt om hur det var att som 10-åring leva i ständig rädsla för de dagliga flygbombningarna och hur föräldrarna slet för att få mat på bordet.

"Vi var elva barn och vi slapp gå hungriga. För det har jag mina föräldrar att tacka. Vi klarade oss hela vägen även om det inte var lätt." Det är en enkel och vacker kärleksförklaring till familjen, samtidigt som man anar krigets mörker bakom orden.

Jag önskar att Alban Nwapa hade dröjt sig kvar där, i uppväxten, berättat mer om sina rötter och inte minst om sin musikaliska bakgrund. Istället hastar han vidare. Via det första mötet med ett (såklart) snöigt Sverige till Stockholms innekrogar, tandläkarutbildningen och de första trevande försöken som dj. Det fruktbara samarbetet med producenten Denniz Pop. Framgångarna. Kända människor han mött. Lite om kärleken till fru och barn.

Det är såklart stabilt och låtlistan skulle förgylla vilken 90-talsfest som helst. Men också förutsägbart och lite grunt.

Sista meningen: Tack för att ni har lyssnat till mig, jag önskar er alla en skön sommar.

Musik: Ren 90-talsfrossa med Mark Morrisson, Joe Tex och Snap!. Samt ett knippe egna låtar.

Torsdagens värd: Bea Szenfeld, modedesigner och konstnär.

Mest läst