Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Sommar i P1 30/6: Anders Bárány

Vetenskaplig redogörning om farfaderns liv under första världskriget och egna livet inom forskningen

Anders Bárány är fysiker, sitter i Kungliga Vetenskapsakademin och är en av de som utser nobelpristagare i både fysik och kemi. Innan dess har han arbetet på forskningsinstitutet för atomfysik och varit vice museichef vid Nobelmuseet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den som väntar sig en pedagogisk resa genom fysikens värld i stil med Neil degrass Tycoon bör dock tänka om.

Anders Bárány gör även klart att han inte kommer vara någon “Edward Snowden” och läcka hemligheter eller annan information om Nobelpriset. I stället tillägnas programmet Anders farfar Robert. Det är en historia om en öronläkare som genom vetenskaplig nyfikenhet och slump upptäckte balanssinnet inuti örat, varpå han kort därefter skickades ut som läkare i första världskriget.

Där hamnar Robert i fångenskap varpå han kort därefter får reda på att han tilldelats Nobelpriset för just sin upptäckt kring örat och balanssinnet.

Anders Bárány redogör lika delar engagerat som torrt för händelserna och det är inte utan att det känns som det finns en beklaglig distans till känslan i historien. I stället blir det mer en vetenskaplig återberättning av historien som berättas sakligt och odramatiskt. Som ett sidospår till detta presenterar Anders sitt eget liv genom sina musikval, även dessa fördelade efter typiska livshändelser snarare än känsloyttringar.

Sista meningen: Om jag förstått texten är detta den sanna berättelsen om livet på landet, men lyssna gärna själva. Tack och farväl.

Musik: Joseph Haydn, Louis Armstrong varvat med Muddy Waters. Jazz, blues och klassiskt alltså, ofta med en trumpet som återkommande inslag.

Tisdagen sommarvärd: Helene Ripa, längdskidåkare, handikappidrottare, guldmedaljör

Mest läst