Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Bea Uusma.

Sommar i P1 3/8: Bea Uusma

Författaren och läkaren Bea Uusma är fascinerad av män i luftfarkoster. I sitt sommarprogram berättar hon detaljrikt om en fatal polarexpedition till Nordpolen.

Vad får en människa att ge upp sin bekvämlighet, och göra henne närmast besatt av upptäckarlusta? För författaren och läkaren Bea Uusma handlar det uppenbarligen om män i luftfarkoster. I boken Astronauten som inte fick landa skriver Uusama om Michael Collins, som fick åka till månen men ändå aldrig sätta sin fot på den.

Föremålet för undersökning i Bea Uusmas Sommar är den svenska polarexpeditionen med vätgasballongen Örnen. Besättningen nådde som bekant aldrig Nordpolen, utan dog i snömassorna på Vitön. Av det stora misslyckandet bygger Uusma en berättelse, som aldrig missar de små detaljerna. Hon stoppar fötterna i arktiskt isvatten, händerna i Andrées gamla vantar och tänderna i arkivmaterial, för att på så sätt både känslomässigt och vetenskapligt återskapa den där olycksaliga avbrutna resan för snart hundratjugo år sen.

Manuset följer till viss del den Augustprisbelönade boken Expeditionen. Min kärlekshistoria från i fjol, men Bea Uusma försitter inte tillfälle att återge några av de farbroderliga reaktioner hon fått på sitt verk.

Trist nog verkar förminskande omdömen vara nåt en målinriktad, kvinnlig upptäckare får dras med. I genren historiska resor framstår denna Sommarvärd ändå som ett levande lexikon. Och i jämförelse med den havererade expedition Uusma skildrat, lyser detta program som ett paradexempel på goda förberedelser.

Musik: Låtar och läten i kylig mix. Varvat med spår av bland andra Doktor Kosmos, Nick Kamen, Madonna och Lilla Namo hörs ljud från isberg och valar.

Sista meningen: I den kistan ligger Anna Charliers hjärta.

Måndagens sommarvärd: Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs halvsyster och grundare av Raoul Wallenberg-akademin.

Mest läst