Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sommar i P1 27/7: Åsa Larsson

När Åsa Larsson talar om sin egen uppväxt och släkt, växlar tilltalet till mer jordnära och direkt, skriver Lisa Ahlqvist.

Blandningen är vad man kan kalla pikant. För när deckarförfattaren Åsa Larsson börjar tala, låter det som om en Snorkfröken med Sara Lidmansk diktion sluppit in i radiostudion. Larsson sätter stilen genom att peka ut sig själv som ”författarinnan”, hon som svansar framför spegeln innan pr-resa till Paris, men samtidigt har sina djurlika ”delpersonligheter” som vill stanna hemma under sängen. Motvilligt följer krypen ändå med, gömda i författarinnans klänning. Och i Larssons möten med exempelvis ”nätta fröken” från förlaget och besökare på en bokmässa, får de inneboende knytten symbolisera kamp med dåligt självförtroende och ängslan för att förhäva sig.

Att få läsa(s) och skriva blir i Åsa Larssons vuxna ögon nåt hisnande. Därav den delvis självdistanserande programformen. Och därav konstaterandet att rädsla inför en romanhandling är som skrik i en berg- och dalbana. Det senare apropå ett nytt projekt med spänningsböcker för barn.

När författaren talar om sin egen uppväxt och släkt, växlar tilltalet till mer jordnära och direkt. Efter barndomens förtjusning i både bra och dålig lektyr, följde en tid där Åsa Larsson mest kom att studera Bibeln och lagboken. Att erövra de egna berättelserna var inte bekymmersfritt. Och även om denna Sommarversion tyngs av en del tillkämpade sagoförtäljarmanér, speglar pendlingen mellan Åsajaget och författarinnan en intressant livsutveckling.

Musik: Mångspråkiga låtar i registret melankolisk - stillsamt glad. Med artister som Marie Boine, Koop och Kate Bush.

Sista meningen: Hennes svans dunkar i golvet, så att vartenda litet dammkorn flyger ur den.

Dagens Sommarvärd: Journalisten och författaren Anna von Bayern.

Mest läst