Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Sommar i P1 27/6: Simon Kyaga

Det galna geniet. Myt eller verklighet? Det är ämnet för psykiatern Simon Kyagas Sommardebut.

Kyaga går grundligt tillväga, han börjar med de gamla grekerna och Aristoteles fråga varför alla som blivit framstående inom filosofi, politik, poesi eller konst är melankoliker?

Efter en genomgång av synen på genialitet och galenskap genom tiderna är han framme vid den amerikanska forskaren Judith Schlesinger. Hon avfärdar all forskning som visar på ett samband som pseudovetenskap.

Kyaga är tveksam, han har mött många patienter med fantastiska förmågor.

Han kommer med i en forskargrupp med några andra förträffliga forskare och nu har de presenterat världens största studie på sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom.

Och ja, det verkar som om Aristoteles hade rätt. Den som inte begränsas av sunt förnuft tänker mera kreativt.

Simon Kyaga håller sig konsekvent till ämnet utan att skutta iväg på några kreativa utvikningar.

Man får inte veta så mycket om hans person, det dröjer en timme in i programmet innan han nämner sin familjs bakgrund som ett exempel på vikten av tolerans. Morfar flydde från Nazityskland, farfar från den kinesiska ockupationen av Tibet.

Sedan återvänder han raskt till ämnet psykiskt sjukdom för att peka på orättvisor som drabbar psykiskt sjuka.

Det är ett intressant program även om det blir lite för välkammat ibland. Men det är faktiskt rätt skönt med en sommarpratare som håller sig till det som är hans ämne och inte vänder ut och in på sig för att visa upp sina personliga smärtpunkter.

Sista meningen: Personer med psykisk sjukdom är inte bara sjuka, de är helt enkelt vanliga människor som drabbas av en sjukdom. Fast, förstås, kanske lite mer kreativa och framstående än de flesta av oss.

Musiken: Frontier psychiatrist med Avalanches är förstås given. Andra passande titlar: Happy med Pharell Williams, Normal person med Arcade fire och Down med The Kooks.

Lördagens sommarvärd: Ingalill Mosander, journalist och författare

Mest läst