Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
oskar kihlborg
Oskar Kihlborg.

Sommar i P1 25/7: Oskar Kihlborg

I sitt sommarprogram bjuder Oskar Kihlborg på hisnande scener ur sina äventyr och en dels inspirerande, dels klichéartad carpe diem-aktig livsfilosofi.

Äventyraren, fotografen och föreläsaren Oskar Kihlborg, 50, vill inte ångra det han aldrig gjorde när han ligger på dödsbädden. Det stod klart vid 18 års ålder, då han pratade med gamlingar på sjukhuset.

Med en noggrann och detaljrik dramaturgi bygger han scener tagna ur sitt liv. Spänningshöjande bakgrundsmusik varvas med brusiga montage av vad som sägs i walkie talkies från tusentals meters höjd. Vi börjar på världens fjärde högsta berg Lhotse, bland branta rännor och passager. Han är centimeter från döden. Kroppen protesterar men han tar ett steg till, och ett steg till.

Med parhästen Micke, som senare tog sitt liv, står Oskar Kihlborg senare på toppen av Mount Everest. Ett gråtmilt "Suveränt Oskar" brusar förbi och lämnar mig med gåshud på armarna.

På små avstickare lyfter han lärarna i skolan, som med små resurser kämpar för att motivera ungdomar, och pratar om sina egna projekt Äventyrsakademien och programmet Mot alla odds.

Han återkommer hela tiden till äventyret, där livet är enkelt. Tunnelbanans konstanta ljudmatta är bortskalad, likaså tankarna på deklarationen som skulle vart inne i går. Han betonar vikten av pauser för reflektion. Om tre minuter kan vi vara döda. Ingen vet, säger Oskar Kihlborg och livsfilosofin är dels inspirerande, dels klichéartad.

Sista mening: Och förresten, det spelas alldeles för lite Jimi Hendrix i P1.

Musik: Texter som passar ämnena. Hurricane med Bob Dylan, Vatten med Robban Broberg, When I grow up med First aid kit, It's on again med Alicia Keys. Och givetvis Jimi Hendrix.

Lördagens sommarvärd: Christian Falk, musiker och producent, som i veckan förlorade sin kamp mot cancern.

Mest läst