Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Sommar i P1 25/6: Antje Jackelén

Tro och politik vävs samman i ett filosofiskt program. Det känns som mest när Antje Jackelén påminner om Europas historia.

Antje Jackelén, ärkebiskop, pratar om tro, passion och tid. Hon tar avstamp i platsen "hemma", som för henne är platser i tiden snarare än orter i geografin. En plats med känslan av samhörighet.

Tankar blir snart till politik när hon förankrar dem i samhällsutvecklingen. Lasermannen härjade på 90-talet och nu skördar högerextremismen framgångar i Europa. Vi får inte glömma vår historia. Hitler var också folkvald, påminner hon.

Jackelén kommenterar sedan klimatfrågan. När krav på vinst och omvalsönskan styr kan det vara svårt att fatta långsiktiga beslut. Här framhåller hon kyrkan, som kan komma med andra perspektiv. De har ju trots allt 2 000 års erfarenhet från skapelse- och försoningsbranschen.

Det berör när Nathan Söderbloms, före detta ärkebiskop, hundra år gamla ord citeras. "Är du för stor för att befatta dig med den minste, är du för liten. Ni har en bundsförvant i varje människa." Det är en människosyn som ligger Antje Jackelén varmt om hjärtat.

Demokratin är ingen garanti för det goda samhället utan liknas vid ett trähus, som kräver underhåll. Vi måste skrapa färg, måla och snickra. Hon är förvånad över glömskan i Europa. Under världskrigen segrade nationalismen över miljontals som stod bakom kärleken och fredens budskap. Måtte det inte hända igen.

Sista meningen: Jag heter Antje Jackelén, tack för att ni lyssnade.

Musik: Mestadels lugnt och stillsamt med texter som går hand i hand med ämnena. Soundtrack till filmerna Chocolat och Casablanca varvas med Ane Brun, Bo Kaspers Orkester och Helen Sjöholms Du måste finnas. Den mest fartfyllda är Aretha Franklins Respect.

Torsdagens sommarvärd: Johan Theorin, journalist och författare.

Mest läst