Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sommar i P1 20/7: Monika Ahlberg

Den okrönta kakdrottningen bjuder på en guidad joggingtur i sitt sommarprat.

Som sylten i rulltårtan. En grusknastrig löprunda i Marstrand ligger prydligt inbakad i Monika Ahlbergs Sommar, och får symbolisera den fina barndomsplats som allt annat gott i livet förutsätter. Naturligtvis uppnås inga lyckade resultat utan ansträngning. Med fast stämma och förhoppningsfull framåtblick, berättar den okrönta kakdrottningen Ahlberg om hur hon tjatade sig till utgivningen av den första, banbrytande kokboken, har övervunnit sin död-i-cancerskräck och nu gläds åt en färsk förälskelse.

Hon talar om kafédriften på först Rosendals trädgård och nu Thielska galleriet som en kollektiv, skapande verksamhet. Det bestående intrycket är att ett slags kontrollerad iver burit både personen Ahlberg och det här programmet framåt.

Ett mörkt moln på himlen blir naturligtvis faderns självmord. Och när Monika Ahlberg talar om sig själv som mor, avslöjar hon ett mått av dåligt samvete. I denna sändning står sig ändå smaken av otillräcklighet slätt mot det stora inslaget av tacksamhet över att få göra roliga saker på betald arbetstid.

Mellan tillvarons stabila fästen på Marstrand och Djurgården, sträcker sig ett slingrigt men målmedvetet liv fyllt av yrkesdansande, proffsbakande och bokproduktion. I korthet: den här programvärden bjuder på en guidad joggingtur, samtidigt som hon gräddar en kaka i ugnen. Ett effektivt jobbpass enligt säkert recept. Resultatet skäms inte för sig.

Sista meningen: Tusen tack för att ni har lyssnat på mig, Monika Ahlberg, och mitt Sommarprat. Och Glenn, tack.

Musik: Lovsånger till natur, vänner, familj och (ledighet från) arbete, i form av allt från Claudio Monteverdi och Evert Taube till Beyoncé och Ace Wilder.

Dagens sommarvärd: Poeten, dramatikern och översättaren Athena Farrokhzad.

Mest läst