Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sommar i P1 19/7: Jonas Eriksson

Historier och anekdoter från VM-domarens fotbollsliv kantar Jonas Erikssons sommarprat.

En svensk fotbollsdomare, nyligen hemkommen från fotbolls-VM i Brasilien där han bland annat dömde åttondelsfinalen mellan Argentina och Schweiz. Fotboll alltså. Det är vad vi får i Sommar i P1 med Jonas Eriksson. Och vägen dit förstås. Vägen från Örnäset i Luleå där han som 13-åring dömde sin första fotbollsmatch - till första Champions Leaguematchen, mötet mellan Zlatans AC Milan och hans tidigare Barcelona. Sedan vidare till EM och VM. Inlevelsefullt berättar han hur energin från hemmalaget bar honom och hans domarteam in på arenan och genom den där första champions leaguematchen.

För är det något som Jonas Eriksson behärskar är det att berätta historier och anekdoter från sitt fotbollsliv och att måla upp scener som blir till bilder i lyssnarens huvud. Hans extremt goda minne, som han berättar lite om, och hans känsla för detaljer hjälper till att ta med oss in i hetluften. Dessutom ger han en tydlig bild av vad det hårda slitet som fotbollsdomare innebär Vill du att ha chefsansvar för fyrtio vuxna som avsiktligt försöker fuska?

Den som inte är intresserad av fotboll har nog inte jättemycket att hämta av Jonas Erikssons sommarprogram. Jo, det skulle kanske vara vikten av att följa sina drömmar och bestämma sig för att inte ge upp för att nå hela vägen fram. Ett plus också för att han använder arkivklipp från 80-talet då han tre år i rad medverkade i Ulf Elfvings program Upp till 13.

Slutord: Just nu har jag egentligen inga svar om framtiden. Frågorna är för tidigt ställda. Hur långt man än har kommit är det alltid längre kvar.

Musik: Moderna klassiker som U2:s Beautiful day, Dixie Chicks I’m not ready to make right och Ryan Admas New York New York. Plus hans gamla önskelåtar från Upp till 13.

Morgondagens sommarvärd: Kocken, författaren och dansaren Monika Ahlberg.

Mest läst