Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Martina Montelius.

Sommar i P1 18/7: Martina Montelius

Martina Montelius kittlas av direktsändningen. I sitt spontana sommarprogram pratar hon om Rappakalja, gräddnougat och den "fina" litteraturen.

Dramatikern, författaren och teaterchefen Martina Montelius leker sig fram i sitt direktsända sommarprogram. Det är befriande spretigt.

Till en början presenterar hon sitt överlevnadskit i studion: gräddnougat, lemonad och en hög med böcker. Hon deklarerar sin kärlek till sällskapsspelet Rappakalja, inte bara spelreglerna men också ordet. Martina Montelius ser det som ett öppet, levande, fräsande, spottande språkfält och leker med ordet brakiopod.

Och hon älskar verkligen gräddnougat. Hennes vänner varnade henne för att äta för mycket och därmed få slem i halsen. Och apropå slem i halsen läser hon sedan ett poem av Gunnar Ekelöf.

Det finns ingen röd tråd men just citerandet återkommer. Den stora litteraturen är inte svår utan snarare rolig, säger hon och läser utdrag ur sina böcker för att plocka ner den "fina" litteraturen.

Sen slår hon ett slag för kulturtanten. Det sägs att tvärrandiga tröjor och fotriktiga skor är deras signum och det är logiskt, menar hon. Det förstår ju alla som är i deras skor.

Stämningen blir mörkare i en stund framåt slutet, då hon med skakig röst tillägnar programmet sin bortgångne vän Lennart.

Det märks att hon kittlas av direktsändningen. Martina Montelius pratar mer än hon spelar musik och skrattar nervöst men nöjt när hon tappar bort ett manuspapper. Det liknar inget annat sommarprogram.

.

Sista meningen: Hej då, puss puss, jag har haft så roligt. Hej svejs.

Musiken: Carmen McRae, Olle Adolphson, Nat King Cole, Bob Dylan, Ella Fitzgerald och en ballad mellan R Kelly och Nivea. Martina Montelius "kommer ut ur garderoben" och erkänner att hon brukar låtsas att hon är Nivea.

Lördagens sommarvärd: Jonas Eriksson, fotbollsdomare och entreprenör.

.

Läs också: Sommarpratare sugen på snusk

Mest läst