Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sommar i P1 16/7: Sebastian Kirppu

Lyssnarnas egen sommarvärd har skapat ett program som för tankarna lika mycket till Stefan Jarls film Naturens hämnd som till Tomas Bannerheds Augustprisade roman Korparna. En sak är säker: Sebastian Kirppu står på skogens sida.

"Om nu inte naturen och skogen har en egen röst, så kanske jag kan försöka vara den rösten?" säger Sebastian Kirppu och tar oss med djupt in i naturskogen, bland sällsynta arter av mossa, lav och svamp. Det blir en magisk stund. Snart kryper vi omkring på knäna tillsammans med vår kunnige ciceron och betraktar i förstoringsglas arten purpurmylia: vinröd och rosa-aktig mossa med inslag av grönt. "En oerhört vacker liten varelse" som Sebastian Kirppu konstaterar.

Vi promenerar vidare i urtajgan, barrskogsbältet, till myrkanten där en gammal sälg tronar på sitt enorma rotsystem. Vi lär oss skillnaden mellan skölpaddsbark och pansarbark, hör om rödlistade lavar och om den stora rikedom som kan finnas i ett tillsynes dött träd. Vi blir en del av naturens underbara här och nu, om än bara via etern.

Lyssnarnas egen sommarvärd för 2014 saktar ner, viskar när han lyssnar till rödhakens sång och låter hela sitt sinnliga Sommar i P1 utspela sig i Fänstjärnsskogens naturreservat i Värmland. 2011 korades han till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden, och hans djupa engagemang i naturskogen och dess ekosystem går inte att ta miste på.

Istället för formellt vetenskapligt rapporterande med knastertorrt rabblande av fakta får vi målande detaljer om tusenåriga träd, bland dem Värmlands äldsta tall som kallas Drottningen, och ett djupt politiskt engagemang mot ekologiska orättvisor. Kirppus kritik mot en allt mer utbredd virkesåker, det han kallar "plantageskog", är både skarp och berättigad. En nyordning helt anpassad efter människans girighet, när vi i stället borde stanna upp och lyssna till Moder jord.

.

Sista meningen: Tänk på Gammelskogen! Tack för mig.

Musik: Rena kärleksförklaringen till instrumental fusionsjazz. I en låt jammar Kirppu själv på trummor tillsammans med sin bror och vänner. Gruppen Hemjord besjunger skogen i låten En vacker dag. Favoriten Frank Zappa hörs i Zoot allures, Björn J:son Lindh med Gammelskogens sång. Extra kärleksfullt blir det när Elvis Love me tender spelas för farmor.

Torsdagens sommarvärd: Navid Modiri, kommunikatör, artist och programledare.

Mest läst