Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Marianne Bernadotte.

Sommar i P1 15/7: Marianne Bernadotte

Även fast Marianne Bernadotte firar sin 90-årsdag samma dag som hennes sommarprat sänds, så säger hon att programmet skall handla om framtiden. Att den är så mycket intressantare än historien. Fast så mycket framtid blir det kanske inte, drygt en kvart mot slutet när Marianne Bernadotte pratar om sitt nuvarande arbete att hjälpa barn och vuxna med dyslexi. Sen säger hon visserligen att för att gå vidare i framtiden måste vi förstå historien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är i denna historia, hennes respektabla 90 levnadsår, som detta sommarprat främst utgår från. Marianne Bernadotte har varit med om mycket, mer än vad som hinns med på 90 minuter än mindre i den här texten. Men genom hennes liv skönjs ett tema att vilja hjälpa de utsatta. Det startar med hennes lillebror som klassades som dum för att han hade läs- och skrivsvårigheter, fortsätter med att hon upplevt krig på nära håll och därför uppmanar oss att värna om och öppna våra hjärtan för dem som i dag befinner sig i liknande situationer och landar slutligen i hennes nuvarande arbete att hjälpa människor med handikapp.

Det blir också mjukare historier som när hon kom in i det svenska kungahuset, om än inget snaskigt. Som berättare är hon skarp och varm och ser mönster i ett liv av glädje och sorg. När hon berättar att minnet av hennes far som lämnade familjen kommer tillbaka vid varje avsked under de efterföljande 80 åren är det rentav hjärtskärande starkt.

.

Sista meningen: Det är i mötet med allt nytt som jag lever, tack för att ni tog er tid och lyssnade.

Musiken: Klassiskt och klassisk populärmusik. Edvard Persson samsas med Django Reinhardt, Caroline af Ugglas, Nat King Cole, Maurice Chevalier, Hugo Alfvén, Pjotr Tchaikovsky och Sergei Prokofiev.

Onsdagens sommarvärd: Sebastian Kirppu – lyssnarnas sommarvärd.

Mest läst