Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
Herman Geijer.

Sommar i P1 15/7: Herman Geijer

Lyssnarnas värd Herman Geijer står för årets hittills mest intressanta program.

Herman Geijer har nämligen ett trumfkort på handen som de flesta andra deltagare saknar, och det är ett klart avgränsat, intressant ämne.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den som får olustkänslor inför ämnet zombieöverlevnad och föreställer sig ett program riktat till barn och skräckfilmsaficionados behöver inte oroa sig över huvud taget.

Läs också: Lyssnarnas sommarvärd spelar Beväpna er
Läs också: Lyssnarnas sommarvärd tar avstamp i zombieapokalypsen

Geijer är beläst och drar kopplingar till zombiefigurens religiösa, politiska och kulturhistoriska innebörder. Han är dessutom en god berättare med behaglig prosodi i rösten, och det märks att han har lagt ner mycket tid på sitt manus som är retoriskt välsnickrat och underhållande.

Som han klargör i programmets inledning handlar överlevnad efter en eventuell zombiekatastrof också mindre om att strida mot horder av levande döda, än om att hitta rent dricksvatten och kunna göra upp eld – sådant som är väsentligt i alla krissituationer. Sommarpratet för ett resonemang om hur vi människor agerar i kris och om vad vi är i grunden: egoister, eller altruister.

Värden gör heller ingen ansats till att dölja var han står sig i frågan. Överallt sipprar hans patos för människors kollektiva strävan fram. All empiri pekar på att vi i kris uppträder rationellt, empatiskt och värdigt gentemot varandra, menar Geijer. Påstår man annat, är det ofta av politiska skäl.

– Det kanske är så att det är dagens samhälle som gör oss till egoister, och trycker ner vår egentliga natur som är solidarisk, säger han.

Sedan drar introriffet till Ebba Gröns Beväpna er igång. En tydlig blinkning till fjolårets mest uppmärksammade värd Athena Farrokhzad, som ju hade en liknande inriktning.

   

Sista meningen: "I korthet handlar det om att leva, inte bara överleva."

Musik: Mörkt, stämningsfullt och helt i samklang med programmet. Anita Hegerlinds Trollkarlen Lurifix blir oväntat kuslig i sammanhanget.

Torsdagens sommarvärd: Leila Lindholm, kock och programledare.

Mest läst