Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Sommar i P1 14/8: Svante Pääbo

Forskaren och biologen Svante Pääbo pratar om människans ursprung, dna-forskning och sin mamma.

När man lyssnat färdigt är det självklart att Svante Pääbo inleder sitt program med att spela Cornelis Vreeswijks (Sommarkort) En stund på jorden. Det ska handla om livet och de avtryck och vågrörelser vi sätter igång.

Pääbo berättar om hur han ägnat sitt yrkesverksamma liv åt att studera dna från våra förfäder och konstaterar att vi har en procent av vårt dna från neanderthalarna. Pääbo säger att han har svårt att slita sig från sitt arbete och efter femtio minuter om små skelettbitar, laboratoriehistorier och ett ganska entonigt uppläsande av det egna cv:t är jag beredd att stänga av radion. Då vrider Pääbo perspektivet och berättar om sitt eget liv.

Det handlar om mamma Karin som till Sverige 1944, 19 år gammal, och så småningom blev gravid med Sune Bergström, professor och sedermera nobelpristagare som bodde på Östermalm med fru och barn och träffade sin hemlige son på lördagarna. Pääbo pratar fint om sin mor och rösten som annars knappt tar paus för att andas brister när han spelar hennes favoritstycke musik.

"Hoppas du hör detta mamma...", säger han.

Pääbo berättar om sin meditation, sin bisexualitet och sina två barn. Han är lite träig, travar plattityder på prydlig hög men är också genuint inkännande. Programmet tecknar en bitvis motsägelsefull människa som följer spåren bakåt för att finna tröst för att vi bara är här en kort stund.

Sista meningen: Det är en av dem saker som kan vara intressant att fundera på under lata sensommardagar.

Musik: Allt från opera till Cornelis, Gloria Gaynor och Sesame street.

Fredagens sommarvärd: Karin Kakan Hermansson, konstnär och programledare

Mest läst