Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Sommar i P1 13/7: Börje Salming

Det blir mycket hockey, men inte för mycket. Börje Salming går ofta av isen.

Fördomarna: som norrlänning och legendarisk hockeyspelare borde Börje Salming inte vara någon ordens man. Delvis stämmer det. Han pratar nästan stötigt, men han har inga problem att mana fram bilderna.

I NHL är pucken räfflad. Det händer att han har ränder på sidorna efter att ha täckt skott. Någon säger till honom att han verkar gilla smärtan, han blir sydd utan bedövning efter var och varannan match. Trampad i ansiktet av en skridsko, sydd med 300 stygn. Får lungan punkterad, knäskålen krossad, hjärnskakning. NHL på sjuttiotalet är brutalt. Obehagligt att höra om.

Det blir mycket hockey men faktiskt inte för mycket. Salming går ofta av isen och när han pratar om spelet förklarar han tillräckligt väl för att även en okunnig ska hänga med. Ändå är det svårt att förstå vad som fick honom att fortsätta spela mitt i allt våld och hat.

En helt annan stämning blir det när han talar om de samiska rötterna, naturen och Norrland som han alltid återvänder till. En poetisk ådra har han visst också. Och en politisk, för han sticker ut hakan och kommenterar kort gruvor som inte tar sitt ansvar, vargfrågan (vargen var ju här före oss) och bristerna i sjukvård och äldreomsorg i glesbygd. Han inleder med att nämna pappans död i en gruvolycka, men mest personligt blir det när han berättar om sin stora rädsla att tala inför folk. Producenten Katherine Zimmerman har uppenbarligen gjort ett bra jobb.

.

Sommar i P1 13/7:Börje Salming

Sista meningen: Ska jag dö någonstans, så ska jag dö här.

Musik: En oväntad odyssé av genrer, inklusive tango och jojk. Bland andra Prince, Bee Gees , Elvis Presley, Ted Gärdestad, Harry Nilsson, Gilbert O’Sullivan, Scissor Sisters, Rolling Stones, Enigma.

Måndagens sommarvärd: Thérese Söderlind, författare. Senaste boken är Vägen mot Bålberget.

Mest läst