Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Sommar i P1 12/8: Björn "Nalle" Wahlroos

Björn Wahlroos bjuder på ett fullmatat sommarprat med fokus på ekonomi. Även om han försöker lätta upp är programmet en aning tunglyssnat.

Björn "Nalle" Wahlroos är en av Skandinaviens mäktigaste företagsledare. Han är styrelseordförande för Nordea och för finska Sampo som äger försäkringsbolaget If och skogsjätten UPM. Han studerade vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och doktorerade i nationalekonomi 1979.

I sitt sommarprat delar Wahlroos med sig av sina funderingar kring kapitalism och jämlikhet, globalisering och teknologisk revolution.

Wahlroos bygger till stor del sitt sommarprat kring den franske ekonomen Thomas Pikettys bok Kapitalet i 21:a århundradet. Han prövar bland annat Pikettys teori om att den ekonomiska utvecklingen kommer att föra oss tillbaka till 1800-talet.

Björn Wahlroos program är fullmatat med information och jag blir, i ärlighetens namn, lite yr. Han lättar upp ibland med korta minnen och exempel som gör det annars väl tunga programmet mer lättförståeligt.

Musikpauserna är väldigt välkomna och visar en mer personlig sida av Wahlroos. Han verkar ha ett gediget musikintresse och ger en liten förklaring eller anekdot till varje låt. Jag hade gärna hört mer om den sidan av honom.

Sista meningen

Det är någonting jag hoppats våra europeiska politiker kunde tänka på.

Musik

En bra och personlig blandning som går från Beatles via Janis Joplin och Jimi Hendrix, till David Bowie.

Onsdagens sommarvärd

Gunhild Carling, musiker och sångerska

Mest läst