Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sommar i P1 12/7: Jeppe Wikström

Vad är det som är så magiskt med skärgården? Vad är det som får den att glimma och locka den svenska folksjälen? Vad är det som gör att vi som är uppväxta här inte liknar klipporna vid betong, som den jamaicanska vännen till Jeppe Wikström gjorde när hon var på besök? Eller som fransyskan som bara blev uttråkad av mötet med kobbar och skär. Det utforskar fotografen och förläggaren Jeppe Wikström i sitt Sommar i P1.

 

Själv är han uppvuxen i Stockholms innerstad, vad han kallar sin hembygd. Skärgården upptäckte han först i vuxen ålder. Efter att han redan som tonåring hade lyckats etablera sig som fotograf på Expressen. I sitt sommarprogram tar han bokstavligen med oss ut till Gillöga, längst ut i Stockholms skärgård där han sedan 90-talet äger en av bodarna. Därifrån berättar om skärgårdens liv och historia, för att mot slutet knyta ihop det med dagens miljöhot och hur vi bör påverka våra politiker.

 

Jeppe Wikström fördjupar sig även i fotografiets betydelse som en del av vårt minne och vår kollektiva historia. Hur bilden ger oss möjlighet att se - och förstå varandra och hur vi kan skapa en bättre värld genom bildberättandet.

 

 Just nu är hans bokförlag Max Ström aktuellt med fotoboken som dokumenterar Håkan Hellströms konsert på Ullevi. Och när han spelar liveversionen från arenan av Håkans låt Valborg för paret som han delade taxi med från konserten, där den ena av dem hade vågat fria mitt under de vibrerande tonerna, är inte ett öga torrt framför min röda radioapparat.

 

Sista meningen: Men det är en helt annan historia som jag får ta en annan gång, tack för att du har lyssnat. Hej då.

 

Sommar i P1 12/7: Jeppe Wikström

Muisk: Blandad pop med mycket hjärta som First Aid Kit, Laleh, Antony and the Johnsons, Rufus Wainwright och passande nog Freddie Wadlings version av Så skimrande var aldrig havet.

Morgondagens sommarvärd: Börje Salming, världsberömd hockeyspelare. Tidigare NHL-proffs som numera titulerar sig entreprenör.

Mest läst