Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sommar i P1 10/7: Fredrik Rydman

Fredrik "Benke" Rydman berättar med gott humör om ett dansarliv i högt tempo och hur allt plötsligt kan stanna upp.

"Då kör vi: Fem, sex, sju, ått ..."

Fredrik Rydman kör så det ryker. Passar på att koreografera lite i första låten och låter andfådd när han berättar hur mycket han har på gång. Inte ens semestern är opåverkad av olika dansprojekt här och där.

Dans är livet för Fredrik, "Benke bensprätt", "The machine" Rydman och han lyckas verkligen att förmedla känslan. Man får rent av lust att dansa till musiken mellan hans engagerade, energiska prat.

Han berättar om uppväxten i Västerås, om dansklubben Marionetterna där han dansade bugg och lindy hop, hur han fortsatte dansa rock 'n roll när han började läsa teknisk fysik i Uppsala och hur han sedan fick idén att söka in till Balettakademien – då kom pappa med excelark som jämförde löneutvecklingsstatistik. Det hjälpte inte. Dansen blev livet i alla fall.

I Los Angeles upptäcker han hiphop och street dance och så småningom är han med och bildar dansgruppen Bounce.

Fredrik Rydman fortsättar att berätta om ett dansarliv och bjuder generöst på sig själv.

Till slut är han framme vid diskbråcket i nacken. Det som gjorde att han var tvungen att ligga stilla i två veckor. Två djupa suckar är det enda som hörs i radion. "Kommer jag aldrig mer att kunna dansa?"

Diskbråcket blev en vändpunkt och fick den prestationsinriktade tvåbarnspappan att stanna upp och tänka efter vad som är viktigt i livet. Nu är semestern bara familjens. Men han tänker inte sluta dansa.

SISTA MENINGEN:

Nu ska vi ha sommarlov tillsammans och jag kan till och med tänka mig att bli lite fet av all glass vi ska äta. Jag älskar er och jag längtar så mycket efter er. Jag kommer hem nu. Okej, jag drar nu ha det bra.

MUSIKEN:

Genomgående dansant på ett eller annat sätt. Michael Jackson, Boney M, Babe Ruth Benny Goodman, Coolio, JC, Judy Garland, Arvo Pärt, The specials.

FREDAGENS SOMMARVÄRD:

Sofia Helin

Mest läst