Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Som ett mindre jordskalv

Göteborg: De första mätningarna i lägenheterna runt Gamla Ullevi visar på kraftiga vibrationer, fem gånger värre än riktvärdet för nybyggda hus. – Som ett mindre jordskalv, säger seismologen Reynir Bödvarsson.

Avsparken är något försenad. Kerstin och Kjell Rosén bjuder på kaffe i uterummet på åttonde våningen. I fönstren syns Gamla Ullevi framför en vacker vy över södra Göteborg, tonsatt av sorlet från två taggade hemmaklackar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi tycker att arenan är jättefin. Det är roligt att sitta här och följa matcherna genom att lyssna på publiken, säger Kjell Rosén.

Men känslan när golvet en bit in på matchen börjar gunga, den tycker han inte om. Först kommer några mindre böljande rörelser. Sedan känns det tydligt att huset gungar fram och tillbaka några gånger. Sedan blir rörelsen mindre och avstannar helt. Sedan april har Higab, som förvaltar Gamla Ullevi, haft mätinstrument utplacerade på flera platser i bostadshusen runt arenan. Bland annat hos familjen Roséns granne.

Gungar rejält

Som värst har mätarna visat på vibrationer med en svängningshastighet på 2 millimeter per sekund. Riktvärdet enligt svensk standard för så kallade komfortstörande vibrationer vid nybyggnation är 0,4 mm/s, alltså fem gånger lägre.

Mätresultaten håller just nu på att analyseras. Men helt klart är att det gungar rejält, berättar Olle Goffe, akustikkonsult på WSP environmental som utför mätningarna åt Higab.

Han beskriver hur kraften från den hoppande publiken sätter igång en vågrörelse i lermassorna i marken. Rörelsen sprider sig cirkulärt på samma sätt som när man släpper en sten i vatten. Enligt Jan-Åke Johansson, Higabs projektledare för Gamla Ullevi, har mätarna bara gett kraftiga utslag under IFK:s hemmamatcher.

– Vi hade inget under U21 och har inget under andra allsvenska matcher. Det är inte vanliga glädjeyttringar som ger utslag, det är när de hoppar i takt, säger han.

Men trots att IFK-klacken inte stod på den beryktade kombiläktaren under gårdagens derby gungade husen på andra sidan Fattighusån vid två tillfällen.

Öis på kombiläktaren

– Nu fick du känna på en mindre variant. I dag sitter Öis på kombiläktaren här närmast och de är inte lika många, säger Kjell Rosén.

Precis som många andra i området trodde han att det var jordbävning på gång när IFK vann premiärmatchen över Djurgården den 11 april och vibrationerna fick tavlorna i lägenheten att hänga snett.

Det går inte att direktöversätta svängningshastighet till richterskalan. Men Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, förstår att de boende jämför gunget från Ullevi med rörelser i jordskorpan.

Vad skulle du säga att komfortstörande vibrationer på 2 millimeter per sekund motsvarar om man jämför med upplevelsen av en jordbävning?

– Man kan säga det är som ett mindre jordskalv i närheten, vi pratar inom tio kilometers avstånd, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.