Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
ta67e6f8
Om MP inte kan försvara sin egen politik bör det lämna regeringen.

Som de gör bort sig

Återigen bekräftar ledande miljöpartister att de inte är mogna att sitta i regeringen.

SVT Agendas intervju (28/2) med Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner bekräftar något många länge anat. Sedan den nya migrationspolitiken infördes har partiet försökt att vara i opposition mot sig självt. ”Det är skit”, sa Gustav Fridolin om kursändringen i höstas, vilket Wallner bekräftade i söndags: ”delar av den här politiken går inte att försvara.” Miljöpartisternas officiella linje är alltså att de har infört regler – för ja, MP är en del av regeringen – som är oförsvarbara. Hur detta går ihop är en gåta.

Kanske försöker partiet få väljarna att tro att det inte alls sitter i regering, utan fyller samma funktion som Vänsterpartiet, som ibland samarbetar med regeringen och ibland agerar opposition. I så fall har man lyckats hyfsat. Bostadsminister Mehmet Kaplan, utbildningsminister Gustav Fridolin och många av de andra miljöpartistiska statsråden verkar ha zoomat ut från sina uppdrag – trots skriande behov av reformer.

En annan möjlig strategi är att miljöpartisterna helt enkelt lever med självbilden att de egentligen är radikala aktivister, men att de utklädda i prydliga kjolar och slipsar låtsas företräda regeringen. Kanske har de egentligen inget intresse alls av att leda landet, utan har lurat Socialdemokraterna att det är ett seriöst parti, för att på så vis smyga in sina radikala visioner när regeringen sammanträder. Om detta var partiets sluga tanke när det bildade regering med S kan man konstatera att det inte lyckats.

Oavsett vad Miljöpartiet tänker sig när de går i opposition mot sig själva kommer väljarna dessvärre att förstå att det helt enkelt inte är seriöst. Om MP inte kan försvara sin egen politik bör det lämna regeringen. Annars riskerar de gröna idealisterna att göra bort sig ännu mer framöver.

Mest läst