Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
P2090029

Soligt liv för seniora flyttfåglar

Inte 30 grader i februari, men ofta runt 20. Värmen, ljuset och det lättsamma livet lockar svenskar till södra Spanien. Möt några av övervintrarna i Nerja på Solkusten.

Redan i gryningen hörs svartstararnas smittande visslingar. I fjärran börjar El Cielo skönjas – högsta toppen i bergskedjan som ramar in landskapet. Från träden dinglar avokado, mango, citroner och clementiner.

Det är en vanlig tisdag i mitten av februari i Nerja, längst österut på Costa del Sol. Här övervintrar Carina och Olle Rutgersson från Henån för sjunde året, från oktober till april. Deras vitkalkade hus ligger på Bougainvilleagatan, lite norr om själva samhället. Den exotiska bougainvillean kastar en kaskad av purpurfärgade blommor över takaltanen. För några år sedan tyckte makarna att den blev väl expansiv och försökte ta död på den. Förgäves.

- Vi har ett mikroklimat här som gör att allting växer hela tiden, året runt, säger Olle.

Samma förmiddag har paret handlat grönsaker på marknaden strax intill. Nu dricker de kaffe på uteplatsen som ligger i ett strategiskt hörn i villaområdet. Folk går förbi, hejar och byter några ord.

- Det är enklare att umgås här, man lever mer på utsidan än inne i bostäderna. I början var det mest skandinaver, men nu flyttar allt fler spanjorer in. Det är kul, säger Carina.

Det har gått drygt trettio år sedan hon och Olle köpte sitt hus i Spanien. Då var bostadsområdet nybyggt och salufördes till framför allt svenskar.

De första decennierna kunde de bara vara här ett par, tre veckor om året. Carina jobbade på Orusts Sparbank i Henån och Olle hade egen firma med återförsäljning av BMW och Mazda i Dalsland och Bohuslän.

- På den tiden var jag inte mycket hemma. Jag var ju egenföretagare och gillade att arbeta, säger Olle.

Kontrasten blev stor när han som 70-åring gick i pension. Alla kontakter med kunder och kollegor upphörde, och Carina var fortfarande yrkesverksam.

- De två första åren var jobbiga. Du klättrade på väggarna, säger hon till sin man.

För att få mer tid tillsammans slutade Carina jobba några år tidigare. Sedan dess har hon och Olle bott allt längre perioder i Spanienhuset som de i olika omgångar har renoverat och byggt till.

- I början var det lite mañana bland hantverkarna. I dag är de mer rädda om oss skandinaver, säger Olle.

Både han och Carina har bara gott att säga om servicen i Spanien. Kontakten med myndigheter är smidig och sjukvården fungerar klanderfritt med en dygnet-runt-öppen akutcentral. Och när det gäller det sociala livet kan det till och med bli för mycket ibland.

- I Sverige är det lite mer stressat. Här tar sig alla tid att prata. Tidigare i livet var det så många måsten. Här måste vi ingenting, det mesta kan vi lika gärna göra imorgon, säger Olle.

I Nerja, precis som på flera andra orter längs spanska sydkusten, finns en vänförening för nordbor. Här har AHN, Asociación Hispano Nórdica, över tusen medlemmar och erbjuder aktiviteter mest varenda dag. Bridge och boule, vandringar och kulturresor, fester och filmvisningar.

- Och så har vi en duktig teatergrupp – mest göteborgare – som spelar revy. I år heter den Prima Donnor och ett par go'a gubbar, säger Olle.

Titt som tätt kommer Olles och Carinas barn och barnbarn på besök. De träffas nästan lika ofta här som hemma i Sverige.

- Men visst kan jag längta jättemycket efter mitt lilla barnbarn Alma som snart blir sex. Då är det tur att vi kan prata på Skype, säger Carina.

Nere vid Playa de Burriana sitter 72-åriga Lillemor Englund från Backa som har barnbarnen Alice, 7, och Ebba, 15, på besök över sportlovet. Sedan sex år tillbringar Lillemor och hennes man tre månader om året i Nerja, men de äger inte sitt boende utan hyr en central lägenhet.

- Vi känner nästan fler människor här än i Göteborg. Vi spelar boule och går på kulturhuset – dagarna går fort som bara den. Jag kan inte komma på några nackdelar… det skulle möjligen vara hundbajset på gatorna då, säger Lillemor.

Mest läst