Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Soldaters självmordsrisk utreds

  Elva danska soldater mådde så dåligt av sina krigserfarenheter att de tog livet av sig efter hemkomsten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Försvarsminister Gitte Lillelund Bech (Venstre) utlovar nu åtgärder för att stödja hemvändande soldater.

  Uppgiften om antalet självmord kommer från danska arméns befälsförenings projekt Livlinan, som hjälper traumatiserade hemvändare, och återgavs av tidningarna Fyns Amts Avis och Fyens Stiftstidende i helgen. Statistiken är från de senaste 2,5 åren.

  Men det är inte alla som tar kontakt med Livlinan. Självmorden bland veteranerna kan vara ännu fler, tror specialkonsulent Yvonne Tönnesen, som är med och driver projektet.

  Även Lars Christensen, som företräder en förening för veteraner och deras anhöriga, säger att risken för självmord bland hemvändarna är stor.

  Fler än de stupade

  Sedan 1992 har 25 000 danska soldater stridit utomlands och 49 av dem har inte kommit hem med livet i behåll. Osäkerheten är stor - men mycket tyder på att de som tagit sina liv är fler än de som stupat.

  Också antalet självmordsförsök bland hemvändande soldater är högt, enligt siffror från befälsföreningen HKKF som cirkulerat i dansk press den senaste veckan.

  Försvarsministern lovar att mer uppmärksamhet ska ägnas soldaternas problem.

  -Något av det vi kan ta itu med nu är att formulera en veteranpolitik, där vi ska ta en titt både på de veteraner som det inte verkar vara något på tok med och på dem som dessvärre inte mår så gott. Framöver ska det vara klart och precist hur vi hjälper, sade Gitte Lillelund Bech i fredags.

  Uppföljning

  Socialdemokraten Jens Christian Lund säger att uppgifterna överraskar och att soldater med psykiska problem behöver nya vårdmetoder. Lund, som själv har en bakgrund som överste, anser också att hemvändarna bör tvingas till uppföljningskontakter med försvaret.

  De andra partierna bör överväga huruvida det är värt priset att skicka soldater på internationella uppdrag när många får så svåra psykiska problem att de riskerar att ta livet av sig, säger Holger K Nielsen i Socialistisk Folkeparti, som från början varit emot att Danmark deltar i kriget i Afghanistan.