Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Värmebölja och hagel

Solande förlänger livet

Kvinnor som solar mycket lever längre. Nu hopar sig bevisen för att nyttan med att sola är större än nackdelarna. Solande kvinnor skyddas bland annat mot blodpropp, livmodercancer och diabetes.

Under den mörka årstiden är blodproppar i benen dubbelt så vanliga som under sommarhalvåret. Man har också sett en viss årstidsvariation i insjuknande i diabetes typ  2. Fler blir sjuka under vinterhalvåret, när nivåerna av vitamin D sjunker på grund av mörkret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bevisen för D-vitaminets roll som friskfaktor blir allt starkare – och allt hetare som forskningsobjekt. Vid ett möte på Läkarnas riksstämma i Göteborg presenterades en lång rad studier som sammantaget talar för stora fördelar för den som solar mycket.

– Våra studier visar att kvinnor med aktiva solvanor lever längre, sade Håkan Olsson professor i onkologi i Lund, vid mötet.

I flera olika vetenskapliga studier har man undersökt solvanor i förhållande till en rad sjukdomar bland 40 000 kvinnor i Skåne. Man har anlagt ett totalperspektiv på alla studerade sjukdomar och funnit att fördelarna överstiger nackdelarna. Trots att antalet hudtumörer på grund av solande blir allt fler. Den största oron är ett växande antal av den allvarligaste hudtumören, malignt melanom.

– Jag och många andra menar att det kan finnas andra faktorer än solen som påverkar riskerna för maligna melanom, säger Håkan Olsson. Att man bränner huden i solen räcker inte som förklaring.

Skydd mot diabetes och infektioner

Vart tionde fall av malignt melanom kan förklaras med ärftliga faktorer. Just nu letar forskare på många håll i världen efter en okänd faktor som kan bidra till malignt melanom. Just nu är pigmentcellerna, melanocyterna, i fokus. Hypotesen är att en än så länge okänd cancerogen faktor kan lagras där.

Men för många övriga sjukdomar ser det alltså ut som att aktiva solvanor ger ett skydd. Man vet exempelsvis att barn med höga nivåer av vitamin D i blodet har ett skydd mot barndiabetes, och hos vuxna ger det ett skydd mot typ 2-diabetes. I andra studier ser man att vitamin D kan skydda mot infektioner – både bakteriella och sådana som orsakas av virus. Immunförsvarscellerna påverkas av av vitaminet.

Hudläkare avråder generellt från solariesol, även under den mörka årstiden. Men de restriktiva rekommendationerna om kort solning, kläder och solskyddsfaktorer på, finns det inte längre samma enhälliga uppslutning runt. Att inte bränna sig och sola försiktigt är dock fortfarande den gemensamma rekommendationen.

– Vi vet att vi är mycket mer inomhus i dag än förr – det är säkerligen en faktor till sjunkande D-vitaminnivåer, säger Håkan Olsson som inte är beredd att utfärda några nya solråd.

Främsta källan är solbestrålad hud.

Finns också i feta fiskar och ägg och kött.

Magra D-vitaminberikade mjölk- och margarinprodukter.

Anticancerogent och antiinflammatoriskt.

Mest läst