Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Cecilia Soler, docent Handelshögskolan.

Solér: Sju sätt att vara klimatsmart

Det är lätt att bli förvirrad av alla motstridiga budskap – man skall shoppa för att stödja tillväxten i ekonomin, men samtidigt är det inte bra för miljön och klimatet. Hur skall man tänka?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läser man vad miljöekonomer säger ser man ganska snabbt en lösning: att låta ens pengar arbeta för en bättre miljö. Det finns många sätt att göra det på och det kräver inte särskilt mycket. Här är mina sju råd för att göra dina pengar till miljöhjältar:

1. När du ska handla mat.

Köp Krav och Fairtrademärkta produkter och ät mer vegetariskt. Välj Kravmärkt från utlandet hellre än svenskt ickeekologiskt (transporter av mat utgör en pytteliten del av miljöproblemen). Stöd stadsodling som ger hem åt en ökad biologisk mångfald.

2. När du behöver el.

Satsa på solenergi, det finns solcellsdrivna laddare till din smartphone och solpaneler till din bostad. Bor du i lägenhet, prata med fastighetsägaren om solpaneler.

3. När du ska ta dig till jobbet.

Har du möjlighet så cykla. Till vintern finns det dubbdäck. Om det är långt till jobbet så är elcyklar mer klimatsmarta och billigare än bilar.

4. När du ska köpa kläder.

Köp kläder enligt en trappmodell: I första hand vintage, i andra hand ekologiskt eller återvunnet, i tredje hand dyra saker av god kvalitet och tidlös design som du kan ha länge. Köp alltid produkter som är tillverkade i Europa. Då kan man vara säker på att arbetarna fått skäliga löner och har demokratiska rättigheter. Tänk likadant med möbler.

5. När du ska på semester.

Vila upp dig någonstans dit det går båt eller tåg som man kan ta med bilen på. Eller stanna i Sverige. Flyg långt bort sällan.

6. När du ska placera pengar.

Investera i grön energi så att jobb skapas genom att vi bygger bort behovet av fossila bränslen.

7. När du har möjlighet.

Ge bort pengar till någon som behöver dem.

Det här är riktlinjer jag själv försöker leva efter. Det är faktiskt varken jobbigt eller dyrt. Vegetariskt är lika gott som ickevegetariskt. Att cykla är billigt och ger motion. Sol energi kan också vara en besparing i långa loppet och att slippa jaga det senaste modet är närmast en ynnest. En fin svensk sommar slår det mesta. Det blir snabbt en vana att tänka att pengar inte bara skall ge en varor och tjänster utan också utföra ett arbete utöver det. Ett arbete som gynnar miljön och våra medmänniskor.

Mest läst