Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

58719
Sofia Karlssons fjärde skiva handlar om kärleken.

Sofia lyssnade till den inre tystnaden

När vissångerskan Sofia Karlsson började lyssna inåt kom nya skivan till henne. Söder om kärleken heter den, en titel som syftar på en mental plats.
Inför nya skivan slängde Sofia Karlsson ut teven, radion och datorn. Att bombarderas av negativa nyheter och budskapet att inte duga tröttade ut. Så hon valde tystnaden. Och när det blev tyst runt omkring hörde hon sig själv.

- Istället för att intressera mig för vad som hände med karaktärerna i de teveserier jag följde intresserade jag mig för mitt eget liv och det som hände människorna runt omkring mig. Jag började skriva dagbok och av det föddes mina låttexter.

Skiva nummer fyra, Söder om kärleken blev på många sätt en nystart. Förutom två av låtarna som hon skrivit tillsammans med andra har hon gjort allt själv. Titeln, Söder om kärleken är namnet på en varm plats. En plats där man står och tittar på kärleken.

- Men det kan också vara en mental plats. För någonstans är man alltid på väg in i kärleken. Ibland halkar man ur, det gjorde jag, säger hon.

Men Söder om kärleken är också en kärleksförklaring till Söder där hon bor och är uppväxt. Där föräldrarna lyssnade på visor. Där Evert Taube, Bellman och Dan Andersson introducerades i hennes liv. Där hon bestämde sig för att det var i deras tradition hon ville göra musik och blev en av svensk folkmusiks stora stjärnor.

- Jag tror inte på strategier, vare sig i kärlek eller i konst. Jag har gått dit jag längtat och gör det jag brinner för. Det tycker jag alla ska göra. Även om det tar längre tid och jag varit pank i perioder.

Styrkan att göra det kommer från ett matriarkat, ett gäng med starka kvinnor som alltid funnits runt henne. Mormor som skurade för att mamma skulle kunna gå i skolan och visade att allt är möjligt om man vill och arbetar hårt.

Ett råd Sofia gjort till sitt. Gediget arbete, sex år med en flamencomaestro och fyra år vid musikhögskolan har byggt så väl framgången som hennes djupa, innerliga röst. Extrajobb som vaktmästare och att stå ut med att i perioder ha väldigt lite pengar har gjort sitt till.

Men det var länge sedan nu.
Åtta år har gått sedan hon började leva av musiken och världen blev hennes arbetsplats. Först med folkmusikgruppen Groupa, med vilka hon turnerade runt i världen under flera år. Sedan 2002 som soloartist.

- Det fantastiska är att man kan ha publik över hela världen utan att vara en världsstjärna. Ingen känner igen mig ute och det trivs jag med, säger hon.

När skivan skulle spelas in gjordes det under en intensiv turné runt om i Sverige och världen. Stockholm förstås, en bastu i Jämtland, en studio i Nashville där hon hittat den bästa fiolspelaren, en lägenhet i Berlin och konstepidemin här i Göteborg som enlig Sofia är världens bästa studio.

Musiken har kommit till överallt i världen, överallt där också hennes publik finns.
- Folkmusiken har en plats på världsscenen. Jag har gjort konserter i Japan, i USA och Tyskland och det är otroligt att det fungerar att sjunga på svenska.

Texter som är väldigt personliga. Som berättar med hennes ord det hon vill berätta. Annars håller hon det privata privat. Hon har en pojkvän i Norrland, men om honom får vi inte veta något mer.
- Jag har lätt för att gå upp i andra människor, så att skapa tid för mig själv i en relation är en stor utmaning. Jag har inga barn, men vill gärna ha och då blir det ännu svårare. Men jag har lärt mig att vara snäll mot mig själv och ta den tid jag behöver. Allt blir bäst när jag lyssnar på vad kroppen och magen säger. Det är då det går att skapa något hållbart.

Teven återfick aldrig sin plats, inte heller radion.
- Jag tänkte börja prenumerera på dagstidningen igen. Men det är bra att vara världsfrånvänd ett tag. Det rekommenderar jag alla att vara för då händer en massa saker med det inre.

Söder om kärleken bevisar det.
Fakta
Namn: Sofia Karlsson
Ålder: 34 år
Bor: På Söder i Stockholm
Familj: Hemlig pojkvän i Norrland
Aktuell: Med albumet Söder om kärleken som släpps 4 mars och turné. Den 12 mars spelar hon i Stenhammarsalen i Göteborg.
Mest läst