Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sockerfällorna i vanliga livsmedel

Sötsaker är inte bara godis. Vanlig mat kan vara nog så söt. Lite ketchup på korven? Det motsvarar 2,5 sockerbitar. Läskburken ger 12.

Allt fler svenskar är överviktiga. Ett totalt misslyckande, hävdade åtta allmänläkare i veckan i en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland annat konstaterade läkarna att svenskarna äter mest godis i hela världen och dubbelt så mycket godis som genomsnittet för EU.

Läs också: Läkare om fetman: "Ett totalt misslyckande"

Och att godis är en sötsak som det är nyttigare att avstå från - det kan vi nog alla begripa. Att det är onyttigt lägga sju bitar socker i kaffekoppen likaså.

Men i många vanliga livsmedel finns socker som inte är lika synligt.

På hälsoodontologiska enheten hos folktandvården i Västra Götaland arbetar Christina Larsson sedan flera år med att informera om sockerinnehåll i vanliga produkter. Det sker i listan "Det dolda sockret" - i den översätts sockerinnehållet i en normalportion till antal sockerbitar vilket gör det lätt att jämföra.

GP fick Christina Larssons hjälp att ta fram sockerinnehållet i elva vanliga produkter - i generella ordalag. (Se bildgalleriet ovan).

- Senaste uppdateringen när det gäller specifika produkter gjordes 2011 så därför vill jag inte nu gå in på enskilda varumärken, berättar hon.

"Det dolda sockret" uppdateras med jämna mellanrum och senare i år väntar en ny upplaga med en genomgång av ett antal aktuella livsmedelsprodukter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.