Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Socialtjänst anmäler pedofiladoption

En man i Helsingborg som dömts för sexuellt utnyttjande av en femårig flicka 2004 föreslogs få adoptera. Nu anmäler socialdirektören socialtjänsten för adoptionsutredningen. "Jag borde ha stoppat det", säger hon.

Mannen, som är i 60-årsåldern, misstänks även för våldtäkt mot ett annat barn och för att ha chattat med unga flickor på nätet, skriver Helsingborgs Dagblad. Totalt har mannen dömts till fängelse fyra gånger för sammanlagt 90 brott, merparten ekonomiska brott. Trots det förslår Helsingborgs socialnämnd för tingsrätten att mannen kan adoptera.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tidningen har tagit del av en tjänstemannautredning som ligger till grund för nämndens beslut, och i den beskrivs inte innehållet i den fällande sexdomen. Brotten som mannen begått anses av utredaren vara "gamla", trots att han frigavs senast våren 2013. Mannen vill adoptera sin styvson som är i tioårsåldern.

-Jag kan bara konstatera att det är en svag utredning. Det finns frågor som inte är fullt ut beskrivna och utredningen borde ha återremitterats till familjerätten redan innan den nådde nämnden. Med anledning av det så anmäler jag oss själva till IVO (Inspektionen för vård och omsorg ), säger Helsingborgs socialdirektör, Dinah Åbinger, till TT.

Hon ångrar att den bristande utredningen om adoption överhuvudtaget hamnade på nämndens bord.

-Jag borde ha stoppat det. Men det fanns omständigheter som gjorde att det ändå gick vidare dit även om jag inte vill gå in på vilka. Det är bäst om IVO granskar ärendet.