Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Socialdemokraterna sluter leden kring förslaget

Inga sura rönnbär när övriga S-toppar kommenterade valberedningens förslag.

Sven-Erik Österberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och ett av de hetaste namnen i förhandsspekulationerna, bedömer att Juholt och Jämtin utan tvekan är två kompetenta personer.

TT: Är det rätt personer?

– Jag litar på att valberedningen har gjort den bedömning som är riktig utifrån kriterierna och vad som har varit möjligt i partiapparaten, säger Österberg och tillägger att det är först senare man vet om det också är rätt personer på sikt.

Han understryker att han inte är besviken över att inte ha fått frågan själv.

– Absolut inte, då ger man sig inte in i det här och låter sig vara med i spekulationerna. Jag vill fortsätta med politiken där jag kan göra mest nytta, säger han.

– Det är mycket bra att valberedningen nu har kommit med sitt förslag. Båda är alldeles utmärkta personer och de kommer att bli utmärkta i partiledningen, säger Thomas Östros (S), vice ordförande i finansutskottet och Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson.

Östros var en av huvudkandidaterna till posten som ny S-ledare vid sidan av bland annat Håkan Juholt.

– Nu behöver partiet samla sig, tillägger Östros.

Han hoppas själv kunna fortsätta medverka i sin nuvarande roll i partiet framöver, även under den nya ledningen.

– Jag är folkrörelsemänniska. Jag kommer att jobba för partiets värderingar så länge jag har väljarnas förtroende.

Han vill inte spekulera i vilka skiljelinjer det kan bli mellan den nya partiledningen och Socialdemokraterna under Mona Sahlins ledning.

– Det måste de själva få forma. Vi andra i partiet kommer alla vara med och hjälpa till och stödja dem i det arbetet. Nu är det viktigaste att partiet samlar sig och formerar sig. Nu ska vi använda kongressen som avstamp för att utveckla partiet, säger han.

Östros var utbildnings- respektive näringsminister i Göran Perssons regering 1998–2006. Han var även nära lierad med Mona Sahlin.

Den avgående S-ledaren Mona Sahlin vill inte kommentera att valberedningen föreslår Håkan Juholt.

– Han ska väljas på kongressen. Som avgående partiledare kan inte jag vara med och ha några synpunkter, säger Sahlin.

Mona Sahlin besökte på torsdagen Kista för ett möte tillsammans med S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul.

– Det är bra att valnämnden kommit med ett förslag, sade hon.

Hon är dock kritisk till hur valberedningens arbete gått till och tycker att processen borde varit mer öppen.

– Han är en mycket rolig person, men var han står politiskt när det gäller jämställdhetsfrågorna återstår att se, säger S-kvinnornas ledare Nalin Pekgul om Håkan Juholt.

– Det är synd att kandidaterna inte gått ut och sagt var de står politiskt, tillägger hon.

Pekgul är kritisk till slutenheten i nomineringsprocessen och att inte valberedningen hört sidoorganisationer som S-kvinnorna. Hon säger att hon fick höra Håkan Juholts namn via medierna.

– Vi kan inte acceptera att det går till så här en gång till när det gäller valet av partiledare.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som även sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, tycker att det är ett bra val som valberedningen enats om.

- Båda två är väldigt bra personer, säger hon till TT.

Håkan Juholt har hyllats av sina partikollegor. Riksdagsledamoten Veronica Palm gör detsamma och presenterar också en ny, mera oväntad sida hos Juholt.

– Han är jäkligt rolig. Han är rapp och kvick. Min bild är att han inte är olika människor i olika situationer. Oavsett om det är i styrelsesammanträden, talarstolen eller kafét så är han samma människa och har lika nära till humor och allvar i alla lägen, säger Palm till TT.

TT: Vad kännetecknar honom mer?

– Han är bred. Håkan har ju framförallt jobbat med försvarspolitik, men jag har nästan aldrig pratat med honom om det utan om andra ämnen. Jag tycker det här är bra och tillsammans med Jämtin har han uppenbart brett stöd i partiet.

TT: Är du besviken att du inte är den som tagit platsen?

– Nej, det är jag inte. Jag har hela tiden sagt att det inte funnits en kandidat och det är inget jobb man söker. Det handlar om att se vem som har det största förtroendet och vem som tillsammans med partiet kan leda oss till valseger.

– Det känns väldigt skönt. Nu får det vara slut, vi kan inte vara ett parti som vinglar höger och vänster. Nu går vi framåt.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt.

TT: Tror du att partiet den närmaste framtiden får lida för de senaste månadernas osäkerhet?

– Njaa, alla inser nog allvaret. Om Sverige ska komma på rätt kurs igen så krävs att partiet tar sig samman igen.

Mikael Damberg, en av konkurrenterna om posten som partiledare, gratulerar Håkan Juholt.

– Han är mycket duktig och jag ser fram emot att samarbeta med honom för att modernisera Socialdemokraterna och vinna nästa val, säger han.

På frågan om han är besviken över att det inte var han som fick frågan svarar han:

– Jag är stolt och glad över att så många gett mig sitt stöd och anser att jag har något att bidra med.

– Ett utmärkt val av valberedningen. Det blir ett par som kompletterar varandra väl. Det blir bra förutsättningar för en nystart för partiet, säger Tomas Eneroth om Håkan Juholt och Karin Jämtin.

Tomas Eneroth känner de båda väl sedan tiden i SSU. En period då Juholt för övrigt kallades "en pizzabagare från Oskarshamn".

– Det var hans mustasch, naturligtvis.

Eneroth, som själv nämnts i förhandsspekulationerna, beskriver Håkan Juholt som en "fullblodsagitator".

– Han är en utmärkt talare och räds inte att åka runt i hela landet och möta människor. Så det är en slitvarg som har stor förmåga att entusiasmera, säger Tomas Eneroth.

– Med Juholt som ledare går partiet ännu mer mot vänster och det tror jag inte är något framgångsrecept, säger S-kännaren och författaren Christer Isaksson.

– Effekten på partiet blir stillastående, det blir inte mer än så.

Isaksson, som skrivit boken Den nya vän(s)tern, påpekar att de väljare som S behöver locka för att vinna val finns i mitten. Han efterlyser ett bredare parti som kan locka även medelklassen med välfärd, skola och sjukvård.

– Om man går för mycket åt vänster skrämmer man bort de väljarna. Och de som står där röstar ju redan på Socialdemokraterna.

Isaksson beskriver Juholt som en traditionell socialdemokrat som var med och initierade attacken mot Mona Sahlin.

– Jag har inte läst hans bok, men när han talar om förnyelse låter det inte särskilt kul. Det låter som om han är trött på själva ordet förnyelse.

Jämtin däremot kan vara ett positivt val, enligt Isaksson.

– Hon är omtyckt, det var hon redan när Mona Sahlin valdes, och nu har hon fått växa till sig. Men hon måste balansera Håkan Juholt och det blir inte lätt.

Urban Ahlin, distriktsordförande för Skaraborg, uppger att inga invändningar restes mot Juholt under valberedningens möte med distriktsordförandena.

– Det fanns en bred enhällighet kring honom, så det är ingen tvekan om att partiet enhälligt kommer att ställa sig bakom honom, säger Ahlin.

– Man kan ha haft andra kandidater, men det fanns inga invändningar mot honom.

Skaraborg, liksom andra distrikt i Västsverige, hade Leif Pagrotsky som första namn.

Ahlin beskriver Juholt som en god debattör, som är rapp i tanken och har en skarp tunga. Han glädjer sig också åt att den blivande partiledaren har en djup förankring i partiet.

– Det känns väldigt skönt att det är en som har gått den långa vägen i partiet och som fortfarande är fräsch, säger Ahlin som bland annat rest mycket med Juholt.

– Det finns ingen roligare reskompis.

Skånes distriktsordförande Helen Fritzon var glad över valberedningens förslag.

– Det här är väldigt bra. Det är en partiledning som är väl förankrad i partiet och i den samlade arbetarrörelsen, säger hon.

– Håkan Juholt är ett namn som många partikamrater hos oss känner igen sig i.

Södermanland hade inte Juholt på sin ursprungliga önskelista, med distriktsordförande Hans Ekström tycker ändå att valberedningens förslag är bra.

– Håkan är för oss aktiva politiker en välkänd person, en duktig kommunikatör och en duktig politiker, men han är inte känd i vår del av landet, säger Ekström, som dock räknar med att medierna snabbt gör Juholt känd även i Södermanland.

SSU-ordföranden Jytte Guteland vill se Håkan Juholt leverera innan hon gör någon bedömning.

– Från SSU:s sida kommer vi nu att bedöma både Håkans och Carins insatser utifrån hur de agerar, både nu, före kongressen och sedan framöver, säger Guteland till TT.

Hon vill sätta politisk press på den nya S-ledningen.

– Kongressen måste fatta riktiga politiska beslut om jobben och skolan i stället för den flummiga hållningen om att det ska vara en skrivning till kongressen, säger Guteland, som vill hälsa med ett grattis till både Håkan Juholt och Carin Jämtin.

Organisatoriskt hoppas hon på ett ordentligt generationsskifte i partiet.

– Partiet har blivit föråldrat.

Håkan Juholt, föreslagen som ny S-ledare, är ett oskrivet kort i företagarfrågor, konstaterar Christina Linderholm, tillförordnad vd för branschorganisationen Företagarna.

– Dessutom kan man säga att den utnämningsprocess som Socialdemokraterna har haft har gjort att kandidaterna har varit okända, så det är lite svårt att veta.

– För oss är det viktigt att vi får en socialdemokrati som förstår företagare och företagandets villkor. Och vi hoppas att han inser att företagandet är en väg framåt för Sverige.

TT: Befarar du att han kommer ha en annan profil?

– Det vet vi inte. Vi vet ingenting om honom, annat än att han varit aktiv i försvarsfrågor och att han är journalist till yrket.

– Vad vi hoppas på är att han ska förstå vad som är viktigt för svensk tillväxt, med fler företag. Det vill vi gärna ha ett samtal med honom om när han blivit vald. Det är det politiska innehållet som är det viktigaste för oss.

Mest läst