Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Socialarbetare söker upp tiggare

Socialarbetare ska börja dela ut lappar på flera olika språk till tiggare. Det är ett sätt att informera om kommunens socialjour.

Engelska, slovakiska, rumänska, romani, italienska, tyska och bulgariska. Nu ska kommunen bli bättre på att informera tiggarna om socialjouren. Det finns en lapp riktad till barn och en till vuxna.

- När allmänheten ringer om att framför allt barn tigger eller vistas i olämpliga miljöer går våra socialarbetare ut. Men det är inte alltid lätt att göra sig förstådd och därför har vi tryckt upp informationslappar som vi kan dela ut, säger Ragnhild Ekelund, enhetschef på socialjouren.

På en lapp är budskapet: "Vi kommer från socialjouren i Göteborg. Vi skulle vilja prata med er med anledning av att ni tigger tillsammans med ert/era barn. Vi vill att ni följer med oss till socialjourens kontor på Stora Badhusgatan 14 så att samtalet kan hållas med auktoriserad tolk. I Sverige är det inte lämpligt att utsätta ett barn för tiggeri."

Sedan finns kontaktuppgifter med adress och telefonnummer. Att barn tigger i Göteborg accepteras inte. Därför håller alltid socialjouren ett samtal med vårdnadshavarna om vad som gäller.

Fortsätter barnen att tigga eller vistas i olämpliga miljöer kan det bli fråga om andra insatser från socialtjänstens sida. I ett par enstaka fall har barn under 18 år blivit omhändertagna. Förra året fick två barn ekonomisk hjälp av socialjouren att åka hem med sina föräldrar.

- Men det är inte alltid att vi agerar, utan vi tittar också på föräldraförmågan. Även om barnen är i ett utsatt läge så kan det vara bättre att de är med sina föräldrar, säger Ragnhild Ekelund.

Bild - 3
Mest läst