Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Socialarbetare protesterar mot utvisningar

  Socialarbetare orkar inte längre hålla käften. Flera tar nu öppet ställning för hur asylsökande barn som är tvångsomhändertagna behandlas.

  På nätet har ett upprop startat som handlar om att det finns brister i lagstiftningen som gör att asylsökande tvångsomhändertagna barn hamnar i kläm. Barn som vistas i Sverige har rätt till samhällets skydd om de far illa. Det kan till exempel vara att de utsätts för våld eller att föräldrarna inte kan ta hand om dem. Då kan sociala myndigheter ingripa genom LVU-lagen. Barn placeras på institution eller fosterhem.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men enligt uppropet på nätet, som har startats av socialsekreterare i Botkyrka kommun, väger inte sociala myndigheters bedömning tillräckligt tungt i utvisningsärenden.

  "Det är osannolikt att omständigheter såsom våld i hemmet, psykisk ohälsa hos föräldrar och annan allvarlig omsorgsbrist ska upphöra endast på grund av en geografisk förflyttning" står det i uppropet som hittills skrivits under av 421 personer. En av dem är Karin Aamot, socionom i Göteborg.

  - Det är märkligt att barn som omhändertas av det svenska samhället på grund av att de far illa i hemmet sedan kan utvisas med samma föräldrar. För mig är det svårt att förstå tankegången, säger hon.

  Vad hoppas du att uppropet på nätet ska leda till?

  - Jag vet inte om det är lagstiftningen eller tillämpningen av lagen som är bristen, men jag hoppas på en översyn och en bra diskussion kring de här frågorna.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.