Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Snyggt kontor guld värt

Ett snyggt och välvårdat kontor är rena vitamininjektionen för personalen, visar en ny avhandling.

Forskaren och arkitekten Christina Bodin Danielsson vid Kungliga Tekniska Högskolan har i sin forskning djupintervjuat kontorsanställda om deras arbetsplats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det jag fann förvånansvärt var att de lade så stor vikt vid estetiken. De som var stolta över sitt kontor hade mycket mer överseende med annat, säger hon.

Trä och andra naturmaterial, konst, stora fönster och högt i tak är sådant som värdesätts högt. Något unikt, till exempel en fin terrass, nämns med extra stolthet. Budskapet till arbetsgivare blir alltså att lägga möda på lokalernas utformning och inredning – det betalar sig i form av nöjdare personal.

– De anställda tycker bättre om sin arbetsgivare och sitt jobb om de känner att det finns omsorg om detaljerna, säger Christina Bodin Danielsson.

Hennes forskning visar också att kontorstypen i sig spelar stor roll. De som har eget rum, eller sitter på ett flexkontor – med möjlighet att dra sig tillbaka till ett rum – trivs bäst. Sveriges vanligaste kontorstyp, ett mellanstort kontorslandskap, innebär däremot lägre effektivitet, mindre trivsel och mer stress.

/TT

Mest läst