Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Det nya Cityhjulet i Malmö.

Snurr på hjulen i Skåne

Malmö är först. Igen. Inte nog med att de har fler företagsetableringar, bättre kollektivtrafik och mer framtidshopp. Nu har de ett stadshjul också.

I fredags var det smygpremiär på Malmös vinterattraktion Cityhjulet. I fyra månader kommer det 45 meter höga hjulet att snurra på Stortorget.

- Jag gick förbi i går eftermiddag. Det lyste som en diamant i mörkret, säger Pia Sandin, vd för intresseorganisationen Malmö Citysamverkan.

Beslutsprocessen i Malmö kommer att göra grabbarna på Göteborg & Co gröna av avund. Det tillfälliga bygglovet tog under en månad. Ingen överklagade.

Malmö Citysamverkan har gjort en deal med det brittiska företaget Great City Attractions som har ett antal turnerande hjul i Europa. Samma företag är inblandat i Göteborgs stadshjul som fortfarande väntar på att komma vidare i överklagandedjungeln.

Great City Attractions levererar och tar alla kostnaderna för Malmös hjul. Och alla intäkter. Det kostar 100 för de stora och 75 för de små att snurra runt. Under tre år åker gratis.

- De tar risken. Och vi kan erbjuda den här attraktionen under en period då det annars inte händer så mycket, säger Pia Sandin.

Under vintern kommer hjulet att samsas med den traditionella isbanan på Stortorget.

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst