Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Norska journalister på besök i Drottning Mauds land 2008.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Snorkel räddar liv i kylan

  På måndagen var det minus 40 grader i Nikkaluokta i Lappland. Det är rena värmeböljan jämfört med det nya världsrekordet i kyla, minus 94,7.

  Brittiska The Guardian rapporterar att Nasa i satellitobservationer upptäckt att planeten Tellus, Jorden alltså, begåvats med ett nytt köldrekord. Noteringen är 94,7 grader under noll, vilket är 5,5 grader kallare än det tidigare köldrekordet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Den extremt låg temperaturen är uppmätt i Valkyriedomen i Drottning Mauds land i den del av Antarktis som Norge gör anspråk på.

  Människor som vistas ute i minus 94,7 riskerar livet. Det är så kallt att ögon, näsa och lungor snabbt fryser igen, skriver norska Dagbladet. Temperaturen är också kallare än den då koldioxid fryser till torris.

  Isforskaren Ted Scambos berättade om det nya rekordet på en presskonferens i San Fransisco på måndagen.

  - Det är mer som något man kan se vid polerna på Mars, under en fin sommardag, säger han.

  Normalt måste en människa andas genom en speciell snorkel för att kunna vistas i en så kall omgivning. Luften förs då via snorkeln, in i personens kläder och värms upp innan den kan andas in.

  Ted Scambos uppgav under presskonferensen att det kan finnas ännu kallare platser, som man tidigare kan ha missat. Områdena tros finnas på ungefär samma höjd som Valkyriedomen, runt 3 800 meter över havet.

  Uppmätningen kommer enligt Guardian inte att skrivas in i Guinness rekordbok, eftersom temperaturen uppmättes av en satellit och inte med hjälp av en termometer.

  Den absoluta nollpunkten, den teoretiskt lägsta temperaturen som kan uppstå, är minus 273,1 grader Celsius.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.