Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snitz skolor i Göteborg stängs

Skolinspektionen har beslutat att tillfälligt stänga Snitz grundskola och Snitz gymnasieskola i Göteborg. Skolorna har allvarliga brister och ger inte eleverna rätt till god utbildning, enligt inspektionen.

Snitz två skolor i Göteborg är inriktade mot elever i behov av särskilt stöd. På skolorna finns totalt 14 elever.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud innebär att de två skolorna stängs från och med i morgon, tisdagen den 17 juni.

- Bristerna har fått allvarliga konsekvenser för elevernas rätt till god utbildning. Vi har därför beslutat att tillfälligt stänga skolorna, säger Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Enligt beslutet måste PPS AB, som äger skolorna, nu vidta en rad åtgärder för att inte rätten att driva de båda skolorna helt ska dras in.

Skolinspektionen summerar på följande sätt sin bild av verksamheten på de två skolorna:

Eleverna får inte undervisning i den utsträckning som de har rätt till. Det finns elever som inte får det särskilda stöd de har rätt till. Skolorna följer inte upp elevernas åtgärdsprogram tillräckligt och vet därför inte om insatta åtgärder fungerar eller inte. Lärare finns inte tillgängliga stora delar av undervisningstiden. Lärarsamarbetet kring utbildningen är svagt. Rektorn bedriver inte ett godtagbart pedagogiskt ledningsarbete. Skolorna har bytt rektor flera gånger under kort tid. Skolornas kvalitetsarbete är otillräckligt.

Claes Nilsson, sedan årsskiftet rektor på skolorna, säger till GP att man kommer att överklaga beslutet.

- Jag anser inte att Skolinspektionens bild är en korrekt bedömning. Jag tillbakavisar en hel del av kritiken och anser inte den är så allvarlig så att det motiverar beslutet att stänga skolorna. Och vi har inte riktigt fått chansen inför beslutet att förklara hur vi jobbar. Vi har inte haft någon skriftväxling inför beslutet, säger Claes Nilsson.

GP har utan resultat sökt Marlene Terkowsky, vd för PPS AB, för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.